NRK Meny
Normal

Sjekker alt og alle langs Oslofjorden

Politi, Kystvakta, Statens Naturoppsyn, Fiskeridirektoratet og Skjærgårdstjenesten gjennomfører akkurat nå en aksjon i Ytre Oslofjord. Så langt er nesten hvert fjerde kontrollerte fiskeredskap ulovlig.

Frode Sivertsen

– Jeg forventer at vi finner en del ulovlige fiskeredskaper, sa Østfoldpolitiets miljøkoordinator Frode Sivertsen tidlig under aksjonen langs Oslofjorden onsdag. Han tok ikke feil.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Det tok ikke lang tid før vi hadde noe på dekk, sier Haakon Haverstad i Statens Naturoppsyn.

– Denne er ikke merket. Noe som i utgangspunktet er ulovlig, sier Haaverstad om en teine mannskapet nettopp har hentet opp på dekk.

Haakon Haaverstad, Statens Naturoppsyn

– Jeg ser etter blåser i vannet, og teiner. Det er det som er mest aktuelt i området her, sier Haakon Haaverstad i Statens Naturoppsyn.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Fluktåpningen er på 60 millimeter, dermed er dette en hummerteine og ikke en krabbeteine. Den blir dermed beslaglagt.

– Den første i dag, og sannsynligvis ikke den siste, konstaterer Haaverstad.

Omfattende aksjon

Etatene kontrollerer om det er satt ut ulovlige hummerteiner, de kontrollerer ilandsstigningsforbud og bruk av redningsvest. Kommer de over ulovlig bygging i strandsonen, skal det kontrolleres. Men kanskje viktigst er jakten på ulovlig fangst og fiske.

– En slik samordnet aksjon gir oss flere fordeler. Vi får dekket et større område på kortere tid for å få oversikt over problematikken, sier politiets miljøkoordinator Frode Sivertsen.

– Vi får trent etatene i å samarbeide, blir bedre kjent med hverandre. Samtidig er vi veldig synlige for det publikummet vi skal betjene, sier politiets miljøkoordinator Frode Sivertsen.

Frode Sivertsen, miljøkoordinator i Østfold politidistrikt

Frode Sivertsen sjekker en av mange teiner fisket opp av farvannene utenfor Hvaler i dag.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Spesielt hummerfiske, forteller Sivertsen.

– Det er en sterkt beskattet ressurs som står på rødlista. Så vidt vi vet er det mye ulovlig hummerfiske. En del av dagens aksjon er å avdekke og straffeforfølge, og også å få oversikt over omfanget.

– Vi har fått inn noe allerede. Andre båter har også noe om bord. I løpet av ettermiddagen har vi oversikt over hva dagen bringer av fangst.

Resultater så langt

Kontrollerte

Reaksjoner

Båter

26

Ett forenket forelegg, to muntlige advarsler pga. fart

Fiskeredskaper

91

22 beslag, 19 destruerte, tre anmeldelser

– Jeg forventer at vi finner en del ulovlige fiskeredskaper. Tegner og garn som vi får fjernet fra sjøen. Vi ser også på ferdselsforbud og ilandstigningsforbudet på enkelte øyer, der fuglene hekker. vi får kontrollert båtførere, farten der det er begrensninger. Og vi er også en beredskap ute på sjøen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.