NRK Meny
Normal

Sjekk promillen!

Stena Line innfører alkotester for yrkessjåfører.

Vogntog fra mange nasjoner
Foto: Per Løchen / Scanpix

På samtlige ti ferger til og fra Skandinavia kan sjåførene få sjekket om de har ulovlig mye alkohol i blodet.

Prosjektet ble presentert under den årlige trafikkonferansen i Tylösand i Sverige tirsdag, melder Sveriges Radio.

Stena Line
Foto: Peter Maenhoudt / Scanpix/AP

Rundt en halv million yrkessjåfører reiser med fergene hvert år. Volvo tilbød tidligere i år alle svenske rederier gratis innstallering av alkometre.

Får munnstykke

Stena Line, som har 40% av alle rutene, er de første som tar i mot tilbudet.

- Når sjåførene kjører ombord får de en informasjonsbrosjyre og et munnstykke som de kan bruke til å teste seg, sier fraktsjef i Stena Line Skandinavia til SR.

Man tror at edrulige sjåfører kan minske risikoen for skader på lasten under overseilingene, fordi det kan være med på å forbedre måten lasten blir sikret på.

Alvorlige ulykker

Men hovedpoenget med alkotestene er å minske de alkoholrelaterte ulykkene med lastebiler på veiene.

En av de mer kjente ulykkene var i 2004, da en beruset sjåfør som kom med fergen fra Polen til Ystad kolliderte med en personbil. Fem personer omkom i ulykken.

- Yrkessjåfører kjører ikke mer i fylla en privatsjåfører, men når de først gjør det kan følgene bli så mye mer alvorlige, sier Lennart Pilskog i Volvos informasjonsavdeling for lastebiltrafikk.

Alkoholmålerne på fergene viser rødt ved 0,2 promille.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte vannverksak

    Aremark kommunestyre valgte i går å utsette behandlingen av vannverksaken, der 130 aremarkinger fikk en halv ukes frist til å betale nesten 19 000 kroner. Det skriver Halden Arbeiderblad. Politikerne mente at saken var for dårlig utredet.

  • FFK går mot millionunderskudd

    Fredrikstad Fotballklubb kan gå mot et underskudd på 3,7 millioner kroner i 2017, skriver Fredriksstad Blad. Det er sponsor- og billettinntektene som har sviktet denne sesongen. FFK kjemper en hard kamp for å unngå nedrykk fra 1. divisjon.