Hopp til innhold

Sjekk den svevende superlederen!

Det er mangel på ingeniører i Norge. På Malakoff videregående skole arrangeres det show for å få elever interesserte i realfag.

For å sikre rekrutteringen til realfagene satser Malakoff Videregående skole i Moss på show for elevene. I går var det eksperimenter med magneter og flytende nitrogen som sto på timeplanen.

Prikken over i-en: Elevende fikk se et magnetisk svevende tog på slutten av skoletimen.

Et show med flytende nitrogen og ulike eksperimenter med svevende superledere sto på timeplanen for elevene ved skolen.

Showet kulminerte med et magnetisk svevetog som følger en togbane formet som et Möbiusbånd - hvor toget svever både sidelengs og opp ned.

– Vi ønsker å gjøre undervisningen mer spennende for elevene. Vi ønsker at de skal se litt mer enn bare lærerne og skolebøkene, forteller lektor Sølve Tegner Stenmark.

– Og da lokker man med tog?

– Da lokker man med enten fysikkforsøk, kjemi, eller det vi får tilbud om.

LES OGSÅ:

Dette er superleder

Foredragsholder Vegard Stornes Farstad brukte halvannen time på å lære elevene mer om svevende superledere. Og for oss som fulgte med på skolen, så har vi klart å Google oss frem til at en superleder er følgende:

«En superleder er i fysikken en tilstand med nøyaktig null elektrisk motstand og frastøtning av magnetfelt (Meissner-effekten). Null elektrisk motstand vil også si at energi overføres uten tap, i motsetning til stort sett all annen type energioverføring. » Det står i alle fall på Wikipedia.

Superledning ble først oppdaget i 1911 av Heike Kamerlingh Onnes som fant at motstanden til kvikksølv falt til null ved -269 °C.

– Jeg tenker at dersom politikere og journalister, som noen av disse elevene kanskje blir senere, hadde skjønt litt mer av fysikk, så hadde det vært bra for fremtidige beslutninger om diverse temaer. Uten å si noe mer, ler Vegard Stornes Farstad.

LES OGSÅ:

Tar gjerne flere slike skoletimer

Elevene fulgte velvillig med og kjente både på magnetens kraft og fikk en følelse av hvordan flytende nitrogen oppfører seg.

– Vi har kjølt ned superleder for å få magneter til å sveve. Det er vel det enkleste jeg kan forklare det med, forteller Martin Heggem, som er elev ved skolen.

Han hadde lite å utsette på opplegget.

– Jeg synes det er veldig morsomt, i forhold til vanlige skoledager, sier Heggem og innrømmer at han hadde håpet på å få sprenge en brusflaske...