Hopp til innhold

Sjarmør-utspill for skogen

Norges Skogeierforbund fyller 100 år, og arrangerer "Familieskogdag" på festningen i Halden.

Solørelever øver i motorsag

FEST OG SHOW MED TØMMER OG SKOG. Lørdag er Fredriksten festning arena, når Norges Skogeierforbund feirer 100 år. Havass skog har ca 1.100 skogeiere organisert og Norges Skogeierforbund har totalt 38.000 skogeiere under sine vinger.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Kommende lørdag arranges "Familieskogdag" på Fredriksten festning i Halden.

Norges Skogeierforbund fyller i år 100 år, og skogeiere fra regionen velger seg Fredriksten festning som "festlokale", framfor å forsøke å trekke tilskuere ut i skogen.

- Stevnesletta på Festningen er et fantastisk flott sted. Stedet har alle kvaliteter for et slikt arrangement med enkel tilgjengelighet, god plass, parkering, matservering og annet, sier daglig leder i Haldenvassdragets Skogeierforening (Havass Skog), Thorvald Grini, til NRK.no.

Les også:

Furu

ØSTFOLD STORT SKOGFYLKE. Skogeierforbundet i Østfold regner med at hele 1,5 millioner dekar av Østfold er dekket med skog.

Foto: Rainer Prang / NRK

Viktig næring

Skogbruk og skogindustri er en viktig næring i Norge og også i Østfold.

- Spesielt i bygde-Norge gir skogen viktige inntekter og arbeidsplasser. Produktene fra skog er godt forankret med byggematerialer, papir, trekjemi, energi og annet, sier Grini.

Han sier at tømmer er et fornybart råstoff basert på fotosyntesen, og har et unikt CO2-regnskap.

- Det har svært gode miljøargumenter på sin side. For å utvikle næringen, er effektivisering og minst like gode konkurrransevilkår som våre konkurrenter svært viktig, sier han.

Grini peker på at det haster med en omstilling i deler av treforedlingsindustrien for å sikre god utvikling framover.

- Ved ytterligere nedleggelser i Norge må mer tømmer eksporteres, og økte transportkostnader reduserer lønnsomheten, sier Thorvald Grini til NRK.

Les også:

Stabel med tømmer i skogkanten.

MEST GRAN. 6 av 10 trær som hugges i Østfold kommer fra grana. 35 prosent er furu og 5 prosent løv. Rundt 60 prosent av alt tømmer som går til sagbruk blir bygningsmaterialer (planker og bord). Treforedlingsindustrien er en stor mottaker, og det går også mye tømmer med til ved og oppvarming.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

- Tømmer tar over for oljen

- Næringen har stort behov for forskning og utvikling av nye produkter. Norge er et høykostnadsland, og det er viktig å kunne være nyskapende for å kompensere for dette, sier Thorvald Grini.

Han peker på at avis- og papirforbruket er fallende, og sier det er viktig å komme over på nye produkter.

- Det vil fortsatt være et enestående byggemateriale og kan i tillegg raffineres til alle typer produkter som i dag er basert på olje. Oljealderen slik vi kjenner den, vil etter hvert ta slutt.

I den bioøkonomien som vil overta, vil bruk av fossil olje fases ut. Her vil tømmer og råstoff fra skogen spille ei stor rolle. For å komme dit, trengs forskning og utvikling, sier han og tilføyer at satsningen bør foretas raskt, for at Norge kan ligge i forkant av utviklingen med gode produkter.

Les også:

Fredriksten festning, Halden

DOBBELT OPPLEVELSESPAKKE PÅ FREDRIKSTEN. Både 'Familieskogdag' og vegetarfestival arrangeres på Fredriksten festning kommende lørdag.

Foto: Rainer Prang / NRK

Brubygging og snekker-konkurranse

Det blir et regelrett "tømmer-show" på Fredriksten festning kommende lørdag.

Foruten lærerike og spennende utstillinger vil skogeierne presentere bioenergianlegg for oppvarming av boliger, demonstrasjon av fotosyntesen, og produkter fra Borregaard og Norske Skog, samt fra løvtrespesialisten Fange Sag fra Aremark.

- Ellers legger vi vekt på bruk av tre gjennom konkurranse mellom snekkere om å bygge det fineste hundehuset i løpet av arrangementet.

Det skal også bygges trebru, sier Thorvald Grini.

Han forteller at to norgesmestere i skogsmaskinkjøring har sitt daglige virke for Havass Skog, og disse vil vise fram sine kunster.

Foruten "Familieskogdag" er det også Vegetarfestival på Fredriksten festning kommende lørdag.