NRK Meny
Normal

Siste år med valgbunke fra Fredrikstad?

1.2 millioner kroner kostet det å sende ut valglistene i Fredrikstad i år. Et enstemmig bystyre vedtok det i vår. Vel anvendte penger, sier ordføreren. Ikke alle er enige.

For å få flere til å avgi stemme ved kommune- og fylkestingsvalget, sender Fredrikstad kommune valglister i posten til samtlige husstander. Prislapp: 1,2 millioner kroner. Vel anvente penger mener politikerne. Innbyggerne er ikke bare enige.

Politikerne vedtok enstemmig å bruke 1.2 millioner kroner på å sende valglister ut til alle husstander i Fredrikstad. Andre mener de pengene kunne brukes på andre måter.

Valglogo

Fredrikstad kommune sender ut valglister til samtlige husstander i kommunen. Det kostet i år 1,2 millioner kroner.

– Det har vi gjort i hvert fall siden vi ble en storkommune i 1994, sier valgansvarlig i Fredrikstad, Ingrid Trømborg.

Men de fleste lar de utsendte listene ligge hjemme når de e på servicekontoret og forhåndsstemmer.

– Inntrykket er ikke at veldig mange har de med, men det er noen som har sittet hjemme og studert de nøye, fylt ut med ekstra navn og gjort seg flid med stemmesedlene, forteller Trømborg.

Bare i Fredrikstad og Kristiansand

En ringerunde NRK har gjort til byene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, viser at det bare er Kristiansand som har en lignende ordning. Ordningen i Fredrikstad koster kommunen 1,2 millioner kroner og ble enstemmig vedtatt i bystyret. Men administrasjonen anbefalte politikerne å si nei.

Ordfører Jon-Ivar Nygård

Ingen ulempe å la folk få vite hvem som stiller til valg, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (A).

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Vi tenkte først og fremst på økonomien, sier Trømborg, vi hadde sett at ikke veldig mange hadde med seg sedlene. Administrasjonen foreslo at vi bare skulle trykke opp noen ekstra sett, slik at folk kunne hente de på servicetorget. Men politikerne ønsket noe annet.

Nygård: Ikke sløsing

Ordfører Jon-Ivar Nygård (A) sier utsendelsen av alle valglistene er en tradisjon og han håper den øker valgdeltakelsen. Han vil ikke være med på at kommunen sløser med penger.

– Nei, det tror jeg ikke. Det å sende valglistene ut slik at innbyggere og velgere blir klar over hvem som stiller til valg er ingen ulempe. Det er nok riktig at de færreste har de med seg tilbake til servicekontoret, men det betyr ikke at de ikke har sett på listene hjemme og gjort seg opp en mening der.

Pengene kommer godt med andre steder

Else Tofte ser at det er argumenter for og mot når NRK spør, men hun mener det fins andre ting å bruke den drøye millionen på.

– Det er veldig mange ting vi gjerne vil bruke mer penger på, ikke minst det som har med velferden til folk i byen å gjøre. At barnehagene har nok ansatte, at skolene har nok lærere, og ikke minst er det eldreomsorgen. 1.2 millioner kan jo innebære to, kanskje tre stillinger.

Gått ut på dato?

Det kan uansett være siste gang dette skjer. Det fins mer moderne måter å spre informasjon til husstandene, mener ordfører Nygård.

– Ja, jeg mener det. Så får vi se hva partiene og de besluttende organer mener når diskusjonen kommer neste gang. Nå når vi kan gjøre dette digitalt, så kan de 1.2 millionene brukes på andre ting, som tjenester og velferd.

– Eller kanskje på å få flere unge til å stemme ved neste valg?

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha østersdugnad langs kysten

    Tusenvis av oss ble med for å rense strendene for søppel, nå vil Oslofjordens Friluftsråd ha folk til å plukke stillehavsøsters. Arten har etablert seg med rekordfart langs hele Østfoldkysten. Friluftsrådets direktør Rune Svensson håper folk stiller opp på denne ryddeaksjonen også.

    Hånd med stillehavsøsters
    Foto: Trausti Sigurdsson
  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.