NRK Meny
Normal

Sier nei til konkurranseutsetting

Fagforbundet i Halden sier nei til å konkurranseutsette kommunens sykehjem og eldreboliger.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

BLANKT NEI TIL KONKURRANSEUTSETTING. Fagforbundets Kirsti Rørmyr mener at politikerne bommer på rekkefølgen når det gjelder innsparing i en kommune med dårlig råd.

Foto: Rainer Prang / NRK

Rådmannen i Halden har fått politikerne med seg på at en konkurranseutsetting av Halden sykehjem til private aktører må utredes nærmere.

Næringslivets Hovedorganisasjon jubler over initiativet, mens Fagforbundet raser.

Les også:

Halden sykehjem
Foto: Rainer Prang / NRK

- Kan ikke drive bedre

Kommunestyret ga i fjor rådmannen oppdraget med å vurdere de ulike tjenestene innen pleie- og omsorgstjenesten.

Det konkluderes med at sykehjemsdriften og omsorgsboliger er mest aktuelle for konkurranseutsetting.

I følge rådmannen er driften forholdsvis stabil og forutsigbar ved sykehjem og omsorgsboliger, og det er derfor gode grunner til å konkurranseutsette driften.

Hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr i Fagforbundet mener at Halden kommune ikke bør vurdere konkurranseutsetting av omsorgstjenestene.

- Private aktører driver ikke bedre, tar ut profitt og koster ressurser i kontrollfunksjonen, sier Rørmyr til Halden Arbeiderblad.

I et leserbrev til avisen heter det blant annet fra Fagforbundet:

«På bakgrunn av Fafos undersøkelser og Nordisk kartlegging er det ikke mulig å konkludere om private kommersielle tilbydere drifter sykehjem med bedre eller dårligere kvalitet en kommunale eller ideelle sykehjem».

Les også:

Leter etter penger

Halden kommune har i flere år gått underskudd, og er den kommunen i landet som har det største oppsamlede underskuddet med 283,5 millioner i minus ved årsskiftet.

Rådmannen har fått i oppdrag å kutte kostnader, effektivisere og utgifter til kommunale tjenester er vedtatt økt. Derfor har også konkurranseutsetting blitt et tema.

Men Fagforbundet mener konkurranseutsetting av sykehjemmet ikke er "riktig medisin" for kommuneøkonomien.

- Bare det å starte en slik prosess koster penger og ressurser. Dessuten er rådmannen dårlig til å få fram at det ikke er noen selvfølge at de ansatte blir med over i private virksomheter. De har reservasjonsrett og kan ikke pålegges til det, sier Kirsti Rørmyr til Halden Arbeiderblad.

Les også:

- NHO bidrar gjerne

Mens skepsisen er stor hos de ansattes representanter og hos deler av den politiske opposisjonen, med Halden Arbeiderparti og Pensjonistpartiet i spissen, er intitiativet til en konkurranseutsetting av et kommunalt sykehjem og eldreboliger i Halden tatt i mot med begeistring av NHO.

- En spennende utfordring, mener NHO Service.

Baard Fiksdal skriver på NHOs nettsider at NHO Service ser positivt på at Halden kommune ved rådmannen har gjort grundige undersøkelser av egen drift.

- Det neste naturlige steget bør være å invitere interesserte aktører til å gi innspill før et eventuelt konkurransegrunnlag forberedes. NHO og KS har gjennom det felles leverandørutviklingsprogrammet høstet gode erfaringer i en rekke kommuner.

NHO Service bidrar også gjerne til en videre prosess i Halden med kunnskap og erfaringer fra våre medlemsbedrifter, heter det fra Fiksdal i NHO Service.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.