NRK Meny
Normal

Severdigheter mangler skilt

Mange av Østfolds severdigheter og attraksjoner er for godt gjemt. Det mener opplevelsesnæringen i fylket. Nå vil de at alle skal bidra, slik at Statens vegvesen kan skilte dem bedre.

Vil ha bedre skilting

Siv H. Jacobsen, leder av Opplevelsesstyret i Østfold, ønsker seg like god skilting til alle severdigheter og attraksjoner som det er til fylkeshuset.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Siv Jacobsen, leder av hovedstyret for opplevelsesnæringene i Østfold kan smile ved det godt skiltede fylkeshuset ved Oscar Pedersens vei på fylkesveg 109 i Sarpsborg. Men, det er ingen selvfølge at attraksjoner og severdigheter i fylket er like godt skiltet.

Fant ikke prestegård

– Jeg er mye rundt i fylket, og opplever stadig å ikke finne fram fordi steder ikke er skiltet. Et eksempel var Spydeberg prestegård som var aktuell i forbindelse med 1814-jubileet. Der fantes det ikke skilt før. Det samme gjelder Konventionsgården i Moss. Men, i forbindelse med grunnlovsjubileet fikk begge disse stedene nye og bedre skilt, forteller Jacobsen.

Hun er overbevist om at også andre severdigheter, attraksjoner og servicetilbud trenger bedre skilting.

Godt bevarte hemmeligheter

– Noen er rett og slett godt bevarte hemmeligheter som fortjener å komme fram i lyset, fordi flere er interessert i dem eller har behov for å finne dem.

Det tar opplevelsesstyret fatt i. De har sendt brev til alle kommunene i Østfold og oppfordrer dem til å peke på manglende skilting. Tilbakemeldingene skal i løpet av sommer og høst bli til en plan, og den skal Statens vegvesen få. For det er de som må godkjenne og sette opp skilt langs veiene våre. Og de har strenge regler for hva som kan skiltes for eksempel fra hovedveiene.

– Men, nå er vi enige om å samarbeide. Og de synes det er enklere å forholde seg til en helhetlig plan enn enkeltforespørsler. Så nå oppfordrer vi folk i alle kommuner til å melde inn hva de synes bør skiltes bedre, sier Jacobsen.

Les også: Har gjennomgått 39 fredede bygg

Bruker Google

– Finner ikke all fram nå som vi har Google, da?

Det sier Jon Egil Clementsen, tidligere bussjåfør i Sarpsborg. Men han må innrømme at for eksempel Sarpsborg stadion og Sparta Amfi ikke er godt skiltet fra hovedveiene for dem som kommer utenbys fra.

– Send inn forslag med begrunnelse. Så skal vi ta saken videre, utfordrer Siv Jacobsen østfoldingene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke bypakke til Moss

    Byområdet Moss/Rygge ligger ikke an til å få penger fra staten i egne støtteordninger for å redusere biltrafikken. Det sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i stortingets spørretime i dag. Han mener ikke at en belønningsordning er rette virkemiddel for å få flere til å gå, sykle eller ta kollektivtransport i dette området.

  • Innrømmer ildspåsettelse

    To unge jenter har erkjent at de startet brannen i den gamle Melkestasjonen ved Spydeberg stasjon fredag, skriver Smaalenenes Avis. Politiet anser saken som oppklart og har sendt den videre, sier Espen Valsgård ved forebyggende avdeling ved Indre Østfold politistasjon til avisa.

    Brann i melkestasjonen i Spydeberg
    Foto: Freddie Larsen