NRK Meny
Normal

Setter ut 100.000 lakseyngel i Glomma

Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon (NGOFA) har fått tillatelse til å sette ut inntil 100.000 vill-lakseyngel og 25.000 unglaks ved Sarpsfossen i Sarpsborg denne våren.

Glomma

Artikkelen er flere år gammel.

– Dette er et viktig ledd i arbeidet med å redde villaksstammen i elva, forteller formann i Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon, Kjell Cato Strand.

Utsettingen er et ledd i arbeidet med å bygge opp villaksstammen i elva, som har blitt stadig mindre.

– Fisken er jo nesten utryddet, så det sier seg nesten selv at det er vinn eller forsvinn for bestanden av Glommalaks.

SE VIDEO: – Her skal fisken reddes

I flere tiår har de kjempet for at Glomma-laksen skulle overleve. Laksen har vært truet av vannregulering og forurensing, men nå er det håp om endring. I går åpnet landets mest moderne klekkeanlegg på Borregård i Sarpsborg.

Har merket fisken

Også i fjor ble det satt ut yngel mellom Sarpsfossen og Sandesundbrua i Sarpsborg, men i år skal det også settes ut unglaks, eller smolt.

Fisken kommer fra kultiveringsanlegget som ble bygget i et samarbeid mellom Borregaard og Hafslund i 2012.

All fisken som settes ut nå er merket, slik at det er mulighet for å måle effekten av tiltaket.

– Til høsten vil vi se om det er noen overlevelse av den yngelen som vi setter ut i mai i år. Den store fisken, som kalles smolt, den vil gå rett ut i havet. Allerede neste år bør vi begynne å se om det kommer tilbake noen av den smolten vi har satt ut.

LES OGSÅ:

Viderefører prosjektet

Det er Fylkesmannen i Østfold som har gitt tillatelse til å sette ut smålaksen.

Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon kommer nå til å videreføre prosjektet i minst fire år til, for å sikre villaksstammen i elva.

– Mest sannsynlig vil det bli til at vi holder på videre for å bevare en beredskap. Det er slikt vi må komme tilbake til om fem års tid, når vi ser hvor god effekt den utsettingen vi driver med har.

I oktober 2012 åpnet det som er landets mest moderne kultiveringsanlegg. Anlegget ligger på Borregaard i Sarpsborg og kostet ni millioner å bygge.

Årsaken til at anlegget ble bygget er at vannregulering og forurensing har truet laksen med nærmest total utryddelse fra elva.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Motstandsbevegelsen får demonstrere

  Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad likevel, opplyser deres advokat Nils Nordhus.

  – Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

  Nazi-demontrasjonstog i Falun 1. mai 2017
  Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
 • Kripos advarer mot "Snap map"

  Kripos advarer foreldre mot den nyeste Snapchat-oppdateringen, «Snap map», som gjør det mulig for andre å se hvor du befinner deg. – Generelt så vet vi at de som ønsker å utnytte barn vil oppsøke steder hvor barna er, og kanskje utgi seg for å være barn selv. Derfor er det viktig at foreldre vet om den nye funksjonen i Snapchat, og vet hvem barna har åpen profil for og ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.