NRK Meny
Normal

Setter ut 100.000 lakseyngel i Glomma

Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon (NGOFA) har fått tillatelse til å sette ut inntil 100.000 vill-lakseyngel og 25.000 unglaks ved Sarpsfossen i Sarpsborg denne våren.

Glomma

– Dette er et viktig ledd i arbeidet med å redde villaksstammen i elva, forteller formann i Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon, Kjell Cato Strand.

Utsettingen er et ledd i arbeidet med å bygge opp villaksstammen i elva, som har blitt stadig mindre.

– Fisken er jo nesten utryddet, så det sier seg nesten selv at det er vinn eller forsvinn for bestanden av Glommalaks.

SE VIDEO: – Her skal fisken reddes

I flere tiår har de kjempet for at Glomma-laksen skulle overleve. Laksen har vært truet av vannregulering og forurensing, men nå er det håp om endring. I går åpnet landets mest moderne klekkeanlegg på Borregård i Sarpsborg.

Har merket fisken

Også i fjor ble det satt ut yngel mellom Sarpsfossen og Sandesundbrua i Sarpsborg, men i år skal det også settes ut unglaks, eller smolt.

Fisken kommer fra kultiveringsanlegget som ble bygget i et samarbeid mellom Borregaard og Hafslund i 2012.

All fisken som settes ut nå er merket, slik at det er mulighet for å måle effekten av tiltaket.

– Til høsten vil vi se om det er noen overlevelse av den yngelen som vi setter ut i mai i år. Den store fisken, som kalles smolt, den vil gå rett ut i havet. Allerede neste år bør vi begynne å se om det kommer tilbake noen av den smolten vi har satt ut.

LES OGSÅ:

Viderefører prosjektet

Det er Fylkesmannen i Østfold som har gitt tillatelse til å sette ut smålaksen.

Nedre Glomma og omland Fiskeadministrasjon kommer nå til å videreføre prosjektet i minst fire år til, for å sikre villaksstammen i elva.

– Mest sannsynlig vil det bli til at vi holder på videre for å bevare en beredskap. Det er slikt vi må komme tilbake til om fem års tid, når vi ser hvor god effekt den utsettingen vi driver med har.

I oktober 2012 åpnet det som er landets mest moderne kultiveringsanlegg. Anlegget ligger på Borregaard i Sarpsborg og kostet ni millioner å bygge.

Årsaken til at anlegget ble bygget er at vannregulering og forurensing har truet laksen med nærmest total utryddelse fra elva.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.