NRK Meny
Normal

Setter stopper for falske strender

På Hvaler anlegges ulovlige sandstrender i stor stil. Av kommunen sammenliknes dette med å asfaltere havbunnen.

Illustrasjonsbilde
Foto: Rainer Prang / NRK

I forrige uke grep Hvaler kommune inn mot en hytteier på Vesterøy og kapteinen på båten "Sandstrand".

Da var de igang med å lage en kunstig sandstrand, som det ikke var søkt om godkjenning for.

- Vi har nå sendt ut et brev til hytteieren og kapteinen der vi krever at sanden er fjernet innen 1. august, sier saksbehandler i Hvaler kommune, Carl Henrik Jensen.

Ødelegger miljøet

Jensen sammenligner miljøødeleggelsene med å asfaltere havbunnen. Han opplyser at bakgrunnen for at kommunen grep inn blant annet var henvendelser fra fiskere på Hvaler som fryktet for fiskenes oppvekstvilkår etter hvert som antallet kunstige strender økte.

- Hovedpoenget vårt er at vi vil ha en offentlig kontroll med dette. Alle kan søke om å anlegge en strand, og noen vil få lov. Men i de fleste tilfeller vil vi ha en restriktiv linje mot slike inngrep, sier Jensen.

40 strender

Båten "Sandstrand" har base på Vestlandet, og frakter skjellsand fra Haugesunds-området til hytteiere på Sør- og Østlandet. Bare på Hvaler har båten i løpet av de siste par årene vært med på å anlegge 40 kunstige strender.

- Omfanget er betydelig, sier saksbehandler Jensen.

Til Fredrikstad Blad sier kapteinen på båten, Tor Vea, at han ikke er med på at strendene han lager er søknadspliktige. Han sier at han likevel aksepterer Hvaler kommunes inngripen.

I følge Hvaler kommune er det likevel ikke Vea som er ansvarlig for at papirene er i orden.

- Etter plan og bygningsloven er det grunneieren som er ansvarlig for at de har nødvendige tillatelser, sier Jensen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenker trenering

    Frp-politiker Arvid Vestvik mistenker at det er krefter som prøver å trenere utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Cicignon i Fredrikstad. Det skriver Fredriksstad Blad. Eiendomsutvikler Kan Cao, som kjøpte området for tre år siden, trenger en dispensasjon for å komme i gang med utbyggingen, men ifølge avisen er det allerede klart at det heller ikke i planutvalgets møte 1. mars blir noe endelig vedtak. – Jeg er nesten flau over byen vår. Glipper dette prosjektet, ser jeg ikke noe alternativ, sier Vestvik.

  • Dømt for å ha slått med flaske

    En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i fire måneder for voldsbruk. Fredrikstad tingrett fant mannen skyldig i å ha slått en mann i ansiktet med en flaske på et utested i Fredrikstad i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk brudd i kinnbenet.