NRK Meny
Normal

Ser du noe nytt?

Savnet emblem er igjen å se på noen få politibiler, men flere skal det bli.

Politiets nye bil

Riksemblemet er tilbake på politibilene.

Foto: Politiet

Justisdepartementet har bestemt at det norske riksvåpenet skal tilbake på landets politibiler.

Forsvant med ny design

Totalt er det snakk om 220 kjøretøy. I løpet av det neste året er det ventet at politiet vil få ytterligere 100 kjøretøy.

Østfold politidistrikt er blant de første med nye biler her i landet og både Sarpsborg og Vansjø har fått riksvåpenet på bilen.

Riksvåpenet forsvant fra politibilene i den siste designendringen av norske politibiler for ett år siden. Noe av kritikken kom av at riksvåpenet ble borte, mens andre var kritiske til at korset på toppen av riksvåpenet ble borte.

Politiets nye bil med emblem

Flere av bilene har fått tilbake riksvåpnet og flere står for tur. Totalt 220.

Foto: Politiet

En av grunnene til at riksvåpenet ikke ble med i den nye designen var et ønske om å spare kostnader. Siden politiet har valgt refleksmateriale på bilene er det også dyrere – og det ble kompensert med å fjerne riksvåpenet.

– Har vært savnet

Beate Gangås, politimester i Østfold, forteller at de har fått på plass emblemene på to biler så langt og at flere står for tur.

Politimester Beate Gangås i Østfold

Beate Gangås forteller at de vil få riksvåpenet fortløpende på bilene.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Vi forholder oss til det som besluttes. Det er stadig vekk noen som har sagt at de savner riksvåpenet og at vi må ha det tilbake. Mange er nok opptatt av dette, men selv er jeg mer opptatt av dem som sitter inne i bilen. Men mange er nok glade og det har blitt riktig så fint, sier hun.

Riksvåpen-saken har blitt behandlet av høyeste myndighet og grunnen til at det nå innføres er for å synliggjøre at politiet er en statlig etat.

– Vi kommer til å få emblemet på bilene fortløpende og når vi skifter biler vil vi selvsagt følge de nye retningslinjene.

Å få riksvåpenet på alle bilene har fått en pris på cirka 660.000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gressbrann slukket

    Gressbrannen ved Krokstien på Greåker, er slukket, melder Sarpsborg Brannvesen.

  • Gressbrann på Greåker

    Sarpsborg Brannvesen slukker en gressbrann ved Krokstien på Greåker. Tidligere i dag brant det i et område ikke langt unna.