NRK Meny
Normal

- Shit happens...

En septikbil kjørte inn i et fly på Moss Lufthavn Rygge fredag ettermiddag - shit happens, sier en humrende passasjer som måtte ta til takke med bussfrakt til Gardermoen.

Skadet Norwegian-fly på Moss lufthavn Rygge

Toalettbilen kjørte inn i dette Norwegian-flyet.

Foto: Moss Lufthavn Rygge

Passasjer Roland Pedersen

- Shit happens, sier Roland Pedersen, som tross alt gleder seg til Alicante-turen.

Foto: MMS-Magnus Brenna-Lund / NRK

Les også: Falsk alarm ga nødlanding

Les også: - Folk mest opptatt av taxfree-varene sine

Flyet ble skadet av en tankbil som tømmer toalettene ombord. Det skulle avgårde til Alicante og Norwegian måtte frakte Alicante-farerne til Gardermoen med buss for å fly dem ut derfra.

NRK Østfolds utsendte reporter traff på en gjeng fra Moss som ble med bussen. De var lei seg for det som hadde skjedd, men humøret var på topp likevel.

- Shit happens, sier Roland Pedersen, som tross alt gleder seg til Alicante-turen.

Flyet kom fra Istanbul og hadde akkurat landet da det ble truffet av tankbilen.

- Da passasjerene skulle gå ut av flyet, krasjet toalettbilen inn i flyet, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grethe Ellingsen, til NRK.

Over 300 passasjerer berørt av innstillinger

- Flyet har fått såpass store skader at det ikke kan fly flere turer i dag, sier Ellingsen.

Ingen personer skal være skadet i sammenstøtet, men over 300 passasjerer ble berørt av innstilte avganger.

Ulykken skjedde seks timer etter at et annet Norwegianfly måtte nødlande etter meldinger om en brann ved 09-tiden fredag morgen. 170 passasjerer ble evakuert fra flyet etter landingen på Rygge.

Det viste seg å være falsk alarm.

To alvorlige hendelser med Norwegian-fly på samme dag gjør dette til en svært lite heldig dag for selskapet.

- Dette er to svært forskjellige hendelser. Den første var en falsk alarm om brann , og dette som skjedde nå er et uhell som selvsagt ikke skal skje. Det er ikke heldig for oss, sier Ellingsen.

Kjente en kraftig dult

Norwegian-fly på Rygge

Ulykken skjedde mens flyet var i ferd med tømmes.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

NRK-journalist Peter Svaar var ombord i flyet og forteller at sammenstøtet skjedde etter at flyet hadde takset opp og parkert ved gaten.

- Da passasjerene var i ferd med å gå ut av kabinen, kjente vi et kraftig dult, og alt lyset ble borte. Det viste seg at det var en tankbil som rygget inn i høyre fordør. Den må ha rygget for fort og for langt, og det ble en del skader på siden på flyet.

- Tidspress for bakkemannskapene

Svaar tror at hendelsen kan ha hatt sammenheng med tidspress.

- Det vi fikk beskjed om før vi landet, var at flyet hadde veldig dårlig tid og at det skulle videre til Alicante om bare 20 minutter.

- Vi ble bedt om å samle inn alle vannflasker og alt søppel i kabinen fordi dette skulle gå veldig raskt, så det kan virke som at bakkemannskapene her var under betydelig tidspress og at de var veldig stresset, sier Svaar.

- Travelt, men ikke ekstremt tidspress

Anne Grethe Ellingsen bekrefter at passasjerene ble anmodet om å komme seg kjapt ut av flyet.

- Ja, det stemmer. Det er stor trafikk over Europa. Da får man avgangstider det er viktig å holde. Derfor ble folk bedt om å gå av flyet så raskt som mulig. Men jeg kan ikke si noe om årsaken til sammenstøtet. Vi må etterforske saken og se hva som eventuelt kunne vært gjort annerledes.

Ellingsen mener imidlertid at situasjonen ikke var preget av ekstremt tidspress.

- Det er ikke noe ekstremt kort tid dette, i forhold til hva vi er vant til. Vi er vant til å snu oss raskt, så dette er ikke noe spesielt tilfelle sånn sett.

- Ingen heldig dag for Norwegian

Anne Grethe Ellingsen medgir at dette ikke har vært noen god dag for Norwegian.

- Dette var et uhell som selvfølgelig ikke skulle skje, men det har nå skjedd, og da må vi håndtere det på beste måte. Men det er ingen god dag for oss. Det er det ingen tvil om, sier Ellingsen.

Ettårsdagen for første flyvning

Det har selvsagt også vært en dårlig jubileumsdag for flyplassen.

Det er nemlig nøyaktig ett år siden den sivile luftfarten startet på Moss Lufthavn Rygge.

17. oktober i fjor tok det første flyet av fra flyplassen og dro til Grana Canaria.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Siktet for kjøring i rus

    En svensk statsborger ble pågrepet i Halden lørdag kveld etter at tollerne fant mindre mengder narkotika av forskjellig slag på ham og i bilen hans. Han er også siktet for kjøring i påvirket tilstand, melder politiet på Twitter.

  • Sju bortvist fra sentrum

    En mann i 20- årene er anmeldt for bruk av narkotika etter kontroll på utested i Fredrikstad i går kveld. Politiet bortviste til sammen sju personer fra byene og tettstedene etter ordensforstyrrelser. 2 personer ble innbrakt, fordi de ikke klarte å ta vare på seg selv.