NRK Meny
Normal

Senker avgiftene på snus og diesel

Svenskene kutter avgiftene på snus, rulletobakk og diesel. Handelsstanden frykter det vil føre til mer harryhandel.

Video nsps_upload_2009_4_7_17_31_28_2693.jpg

Handelsstanden frykter flere vil handle i Sverige når snus og diesel blir billigere.

Foto: Simen Sveen / NRK

Den borgerlige regjeringen i Sverige varsler avgiftskutt på blant annet snus og rulletobakk i statsbudsjettet for 2014, skriver Dagens Næringsliv.

Avgiften på sigaretter forblir den samme, men skatten på rulletobakk kuttes med 3,17 kroner per kilo. Avgiften på snus kuttes med 0,71 kroner.

I tillegg kuttes skatten på diesel med en krone per liter.

Illustrasjon

Avgiften på diesel kuttes med en krone per liter.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Prisgapet blir større i norsk disfavør

For senterleder ved Nordby Shopping Center, Ståle Løvheim er det gode nyheter.

– Jeg håper at det fører med seg flere mennesker hit for å handle, sier han til NRK.

Men direktør i Hovedorganisasjonen virke, Thomas Angel er ikke like fornøyd. Han mener avgiftskuttene vil friste enda flere til å dra på dagsturer til Sverige, i stedet for å handle i norske butikker.

– Prisgapet mellom Norge og Sverige blir enda større i norsk disfavør. Dette vil inspirere enda flere til å dra på dagsturer til Sverige for å handle. All erfaring viser at økt forskjell mellom prisen i Sverige og Norge fører til at nordmenn drar oftere og handler mer, sier han til Dagens Næringsliv.

Øker alkoholavgiften

Ståle Løvheim

Senterleder ved Nordby Shopping Center, Ståle Løvheim gleder seg over kuttene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ifølge avisen blir 40 prosent av nordmenns snus kjøpt i taxfreebutikker eller i Sverige.

Men Ståle Løvheim tor ikke avgiftskuttene vil føre til nye grensehandel-rekorder på bekostning av norske butikker.

– Det skal nok mer til, men at grensehandelen nyter godt av lavere avgifter i Sverige, det er jeg helt sikker på.

Forrige uke ble det klart at den svenske regjeringen skal øke alkoholavgiftene med sju prosent fra neste år. Det fører til at en vinflaske blir to svenske kroner dyrere. En ølboks vil koste mellom 30 og 40 svenske øre mer enn den gjør i dag. Skattene på sterk sprit øker med én prosent.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.