NRK Meny
Normal

Sendte hastemelding til nabo-ordføreren: – Vi må ta en ny prat

Halden-ordfører Thor Edquist tror ikke det er noen vei utenom tvangs-sammenslåing med Aremark. Nå ber han Aremark skynde seg med å skifte mening.

Thor Edquist, Halden Høyre

FRIR PÅ NYTT: Halden-ordfører Thor Edquist tror ikke det er noen vei utenom sammenslåing mellom Halden og Aremark på sikt.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Jeg har allerede sendt melding til ordføreren i Aremark og sagt at vi må ta en ny prat. Hvis vi står på nei, så mister vi et par hundre millioner kroner de neste årene. For sammenslåing blir det uansett, sier Halden-ordfører Thor Edquist (H).

Torsdag la fylkesmannen frem sitt forslag til hvordan Østfold-kartet bør se ut i fremtiden.

Der foreslår han å innlemme alle fylkets småkommuner i byene, og Aremark bør da inn under Halden.

Aremark-nei

Kommunestyret i Aremark har imidlertid sagt at de ikke ønsker sammenslåing.

Selv om ikke Fylkesmannen kan vedta noen sammenslåinger, er likevel Edquist overbevist om at det ikke er noen vei utenom en sammenslåing mellom Halden og Aremark på sikt. Derfor mener han det hele bør gjøres raskt og frivillig, og dermed nyte godt av kommunalministerens lokketilbud.

– Jeg tror det økonomiske er viktig for alle kommunene, sier Edquist.

Pisk og gulrot

Fylkesmann Trond Rønningen legger ikke skjul på at det ligger både pisk og gulrot i kommunereformen.

– Nå vet kommunene hva fylkesmannen har tilrådd, så nå har de muligheten frem til nyttår med å se på dette igjen. Det er en del av intensjonen at de skal reflektere på nytt rundt det, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Slik mener Fylkesmannen at Østfold bør se ut i fremtiden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Ekteparet var ikke tilfeldig mål

    Et ektepar i Rygge ble natt til mandag utsatt for et grovt hjemmeran. Politiet jobber nå etter en teori om de ikke var et tilfeldig mål. – Vi føler oss sikre på at naboer og alle andre i Østfold kan sove trygt om natten, sier politiadvokat Anders Svarholt til Moss Avis.

  • Vitner varslet om ruset sjåfør

    Politiet fikk i 14:30-tiden flere meldinger om en bil som råkjørte i Askim. Da mannen i 30-årene ble stoppet, viste det seg at han var ruset. Politiet har tatt fra ham førerkortet.