Hopp til innhold

Sender TV til hele verden fra Moss

Onsdag kveld ble en ny TV-kanal lansert i Moss. Bakkalcha skal sende program hele dagen på oromisk, det tredje største språket i Afrika.

Jerjerso Whorsu Wade

Jerjerso Whorsu Wade viser frem TV-studioet som var satt opp i samfunnshuset i Moss for anledningen.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Det var en ny internasjonal TV-kanal som i går kveld ble lansert i Moss. Bakkalcha TV skal sende programmer basert på utdanning, sport, nyheter og underholdning gjennom hele døgnet.

Alt skal foregå på Afrikas tredje største språk, oromisk.

– Bakkalcha TV blir viktig, slik at folk i Etiopia kan se hva som skjer i resten av verden. Barna kan få se på barnefilmer og kvinner i Etiopia kan se hvordan kvinner i andre deler av verden lever, sier etiopiske Jerjerso Whorsu Wade, som står bak kanalen sammen med sin kone Grete Rotøy.

– Vi sender fra Moss til hele verden via satellitt og internett, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grete Rotøy og Jerjerso Whorsu Wade

Grete Rotøy og Jerjerso Whorsu Wade var spente foran åpningen av sin egen TV-kanal i går.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Viktig jobbtilbud

Wade og Rotøy har jobbet med kanalen i fire år og var derfor både lettet og glade da de endelig kunne vise frem resultatet til rundt 150 gjester på samfunnshuset i Moss.

– Vi er den første frie TV-kanalen til folket i Etiopia, sier Wade.

Grete Rotøy tror kanalen blir viktig for oromisk-språklige i utlandet, som for første gang får tilbud om en TV-kanal som sender 24 timer i døgnet på deres eget språk.

Hun tror også kanalen blir viktig som et jobbtilbud for innvandrere i Norge.

– Kanalen blir veldig viktig for å lære seg om andre kulturer og miljøer. Det er også veldig viktig for mange av de oromiske som bor i Norge. De kan kanskje få seg en fast arbeidsplass hos oss etter hvert. Mange av dem er journalister som har flyktet fra landet sitt, sier hun.

Innslagene på kanalen vil hovedsakelig bestå av selvprodusert innhold fra Wade og Rotøy. Men kanalen har også knyttet til seg frilansere fra flere deler av verden.

– Det blir mange kulturelle innslag med oromiske personer her i Norge, vi skal lage tegnefilmer for barna, og vi vil også samle inn nyheter om det oromiske folket fra hele verden, sier Rotøy.