NRK Meny
Normal

Sender ny søknad om penger til fylkesscene

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad møtte statssekretær Knut Olav Åmås for å diskutere fremtiden til kulturscenen på Værste.

Arkitekttegning av fylkesscenen

Slik er det tenkt at den planlagte fylkesscenen på Værste i Fredrikstad skal se ut utvendig.

Foto: Henning Larsen architects

Statssekretær Knut Olav Åmås

Østfold-politikerne informerte statssekretær Knut Olav Åmås om planene for kulturscenen på Værste.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

En delegasjon fra Østfold har vært i møte med statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet, der de la frem sine planer for en fylkeskultursscene på Værste i Fredrikstad.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) i Fredrikstad synes det var et positivt møte.

– Vi redegjorde for prosjektet vårt og hva slags innhold det har. Vi fikk testet ut departementet på om det er noe ny politikk rundt denne type kulturbygg. Vi fikk avkreftet det. De går videre med en politikk der man ønsker å fortsette utbyggingen av kulturbygg som det er snakk om her, sier ordføreren til NRK.no.

Fikk ingen lovnader

I den forrige regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått en bevilgning på én million kroner i 2014, samt tilsagnsfullmakt på 99 millioner kroner.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad kommune betegner møtet med statssekretæren som positivt.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Men i november kom beskjeden om at den blå regjeringen ikke ville bruke penger på en fylkeskulturscene i Østfold.

Etter møtet med Kulturdepartementet har man nå bestemt seg for å sende en ny søknad – selv om det ikke ble noen lovnader om penger.

– Vi fikk lagt frem saken vår på en positiv måte og opplevde at departementet var opptatt av søknaden vår, uten at de på noen som helst måte lovte oss penger, sier Nygård.

– Nå foregår det en formell prosess rundt dette både i fylket og i Fredrikstad kommune, også vil det bli sendt av gårde en ny søknad innen fristen 1. mars, legger han til.

– Ikke gi opp ved første korsvei

I januar uttalte Ap-politikerne Torill Bergene fra Askim og Kjetil Igletjern fra Eidsberg at fylkesscenens fremtid bør vurderes dersom det blir «nei» på søknaden om penger over neste års statsbudsjett.

– Får vi nei neste år bør saken legges på is, sa Bergene til Smaalenenes Avis.

Men Jon-Ivar Nygård vil ikke ta sorgene på forskudd, og sier at han har tro på et positivt svar.

– Det er slik at andre regionale kulturbygg, for eksempel i Kristiansand, har søkt gjennom flere år før man har fått tilsagn. Det er ikke nødvendigvis slik at man skal gi opp ved første korsvei. Men det er en diskusjon vi får ta hvis det blir nei for 2015.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.