Science Center blir Inspiria

Torsdag fikk Science Center Østfold nytt navn. – Jeg tenker på inspirering, kreativitet og stimulering, sier merkevareforsker om det nye navnet.

Inspiria science center

Inspiria science center er det nye navnet på vitensenteret i Østfold, og skal åpne 1. august 2011.

– Det har med å inspirere å gjøre. Kanskje inspirere til læring, lek og utvikling, og det tror jeg både små og store nøtteknekkere vil ha glede av.

Det sier Bendik Samuelsen når han hører det nye navnet til Østfold Science Center. Han er førsteamanuensis i markedsføring ved Handelshøgskolen BI, og hadde ikke hørt navnet før NRK.no tok kontakt med ham.

Les om det nye navnet her: Navnejakten endelig over!

– Appellerende

Kl. 13.00 i dag fikk vitensenteret sitt nye navn. Tidligere var det uklart hva det nye navnet ville ble, men NRK.no meldte at en oppføring i Brønnøysundregistrene tydet på Inspiria.

– Navnet sier noe om hva som er senterets formål. Det forteller hva senteret skal gjøre for brukerne og appellerer til meg, sier Samuelsen.

Navnet Science Center Østfold kan virke litt ekskluderende, mens Inspiria er mye mer åpent og velkomment.

Bendik Samuelsen, merkevareforsker

Mens merkevareforskeren liker det nye navnet, er han ikke fullt så imponert over det gamle.

– Navnet Science Center Østfold kan virke litt ekskluderende. Det å bruke ordene «Science» og «Center», og så slenge på «Østfold» til slutt kan oppleves klassifiserende, mens Inspiria er mye mer åpent og velkomment.

Både funksjon og misjon

– Science Center Østfold er et beskrivende navn. Navnet sier hva senteret er, men ikke hva det gjør. Et senter som dette skal både ha en funksjon og en misjon, og navnet Inspiria forteller mye bedre hva man vil med senteret, mener Samuelsen.

– Det er veldig lett å velge navn som sier hva et senter er. Inspiria er et navn som både beskrive formålet med senteret og hva man vil med det.

Inspiria science center

Slik kan kan en utstilling ved Inspiria science center bli seende ut.

Selv om Samuelsen synes det er et godt navn, så betyr ikke det at senteret uten videre blir en suksess.

– Det å tro at man blir en merkevare bare fordi man har kommet på et godt navn er i beste fall en feil, og i verste fall en sovepute.

– Inspiria er et god navn, men først må man bygge kunnskap om navnet. Man må bygge assosiasjoner hos folk slik at de husker det.

NRK.no snakket med Osmund Ueland, styreleder i Inspiria science center før det nye navnet var offentliggjort. Da var han meget sparsommelig med kommentarene.

– Jeg kan bekrefte at Science Center Østfold vil endre navn i dag klokken 13. Det er det eneste jeg vil si.