NRK Meny
Normal

Sci-fi og fantasy fyller Fredrikstad kino

Allerede før den er halvferdig slår kinosjefen fast at Fredrikstad Sci-fi Festival blir en tradisjon.

Fredrikstad Sci-fi Festival på Fredrikstad kino 1. til 4. mai 2015.

COSPLAYERE: Se videoen med Kristin Aspheim (Yang Xiao Long fra TV-serien RWBY), Karoline Andreassen (Alice) og Johanne Kranberød (Harley Quinn), som er tre av deltakerne på Fredrikstad Scifi og Fantasy Festival. Og festivalsjef Mette Durban Andreassen forteller om festivalen.

– Jeg trodde kanskje vi kunne få en slik oppslutning om to-tre år. Men at vi har det allerede nå første år er overraskende, sier kinosjef Jørgen Søderberg i Fredrikstad.

Festivalsjef Mette Durban Andreassen er også storfornøyd.

– Dette er over all forventning. Besøket har vært fantastisk, så vi er kjempefornøyde.

Aktiviteter utover natta

– Det er litt for alle, fortsetter festivalsjefen.

cosplayere og brettspill

UTFOLDER SEG: Festivalfolket på kinoen bruker fantasien både før de kommer til festivalen, og når de møter hverandre over spillebrettet.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Det er nettbutikker, som du kan handle masse geek-effekter. Du kan prøve 3D-briller, det er workshops og foredrag. Det er cosplay, og vi kjører konsollspilling i over 60 timer, det fortsetter utover natta.

– Det er mange som slumrer av i salene, men det syns vi bare er hyggelig, sier Durban Andreassen.

Hvorfor stoppe ved Star Wars?

Kinosjefen sier det hele startet med en relativt ny tradisjon satt i gang av Star Wars-fans. De har merket seg datoen 4. mai, og erklært den som Star Wars-dagen. «May the Fourth be with you», er omkvedet.

På Fredrikstad kino er det langt fra første gang det er arrangert ekstra aktiviteter rundt film- og fanfenomener, men nå fant de grunn til å skifte om til et høyere gir.

– Det begynte som en ide om å gjøre noe ekstra ut av 4. mai, sier Fredrikstads kinosjef. Vi fant ut at det er ikke noe poeng å begrense seg til Star Wars, vi kan lage en hel festival. Og så har vi sett litt på hva de har gjort med Ramaskrik , som er en grøsser-festival i Oppdal. Kan de ha dét, kan vi ha en science fiction-festival.

Den tanken angrer ikke Søderberg på nå.

– Dette lover jo veldig bra for neste år. Vi skulle ført se hvordan det gikk i år, men jeg tror vi allerede kan slå fast at dette blir en tradisjon.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i pipe i Fredrikstad

    Det brenner i en pipe på Ørmenveien i Fredrikstad. Brannvesenet er på vei til stedet, melder Alarmsentral Brann Øst på Twitter.

  • Nytt navn på storkommune klart

    Den nye kommunen i indre Østfold skal hete «Indre Østfold.» Det er kommunalminister Jan Tore Sanner som presenterte det nye navnet på møte for fellesnemnda til storkommunen i dag.

    JAN TORE SANNER
    Foto: ANNE OGNEDAL / NRK