NRK Meny

Sci-fi og fantasy fyller Fredrikstad kino

Allerede før den er halvferdig slår kinosjefen fast at Fredrikstad Sci-fi Festival blir en tradisjon.

Fredrikstad Sci-fi Festival på Fredrikstad kino 1. til 4. mai 2015.

COSPLAYERE: Se videoen med Kristin Aspheim (Yang Xiao Long fra TV-serien RWBY), Karoline Andreassen (Alice) og Johanne Kranberød (Harley Quinn), som er tre av deltakerne på Fredrikstad Scifi og Fantasy Festival. Og festivalsjef Mette Durban Andreassen forteller om festivalen.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Jeg trodde kanskje vi kunne få en slik oppslutning om to-tre år. Men at vi har det allerede nå første år er overraskende, sier kinosjef Jørgen Søderberg i Fredrikstad.

Festivalsjef Mette Durban Andreassen er også storfornøyd.

– Dette er over all forventning. Besøket har vært fantastisk, så vi er kjempefornøyde.

Aktiviteter utover natta

– Det er litt for alle, fortsetter festivalsjefen.

cosplayere og brettspill

UTFOLDER SEG: Festivalfolket på kinoen bruker fantasien både før de kommer til festivalen, og når de møter hverandre over spillebrettet.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Det er nettbutikker, som du kan handle masse geek-effekter. Du kan prøve 3D-briller, det er workshops og foredrag. Det er cosplay, og vi kjører konsollspilling i over 60 timer, det fortsetter utover natta.

– Det er mange som slumrer av i salene, men det syns vi bare er hyggelig, sier Durban Andreassen.

Hvorfor stoppe ved Star Wars?

Kinosjefen sier det hele startet med en relativt ny tradisjon satt i gang av Star Wars-fans. De har merket seg datoen 4. mai, og erklært den som Star Wars-dagen. «May the Fourth be with you», er omkvedet.

På Fredrikstad kino er det langt fra første gang det er arrangert ekstra aktiviteter rundt film- og fanfenomener, men nå fant de grunn til å skifte om til et høyere gir.

– Det begynte som en ide om å gjøre noe ekstra ut av 4. mai, sier Fredrikstads kinosjef. Vi fant ut at det er ikke noe poeng å begrense seg til Star Wars, vi kan lage en hel festival. Og så har vi sett litt på hva de har gjort med Ramaskrik , som er en grøsser-festival i Oppdal. Kan de ha dét, kan vi ha en science fiction-festival.

Den tanken angrer ikke Søderberg på nå.

– Dette lover jo veldig bra for neste år. Vi skulle ført se hvordan det gikk i år, men jeg tror vi allerede kan slå fast at dette blir en tradisjon.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: