NRK Meny
Normal

Julens varme forsterker fortvilelsene

Mens de fleste koser seg med julen er det andre som har det vanskelig. Kirkens SOS besvarte i snitt 450 telefoner hver dag i julen, noen av dem fra folk som går med selvmordstanker.

Harald Mella

Harald Mella er daglig leder for Kirkens SOS i Borg.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Når mange samles til familiehygge og samhold, føler noen ekstra på savn og smerte. Fra 22. til 26 desember var det 2118 som var i telefonkontakt med Kirkens SOS. I tillegg er det rundt 1.000 som ikke kom gjennom på telefonen. Mange ringer om ensomhet og savn. De som har mistet noen i løpet av året kjenner ekstra på savnet den første julen.

– Det har vært som normalt, en veldig travel jul. Ikke travel i den forstand at det har vært ekstreme tall, ganske normalt når det gjelder trykk, sier Harald Mella, daglig leder for Kirkens SOS i Borg.

– Hva er det folk ringer om?

– Det er normalt å ha det vondt som menneske. Til tider kan det gjøre ekstra vondt, og det kan være vanskelig å dele med sine nærmeste. Noen har ingen nære å dele med. Da er vi en sånn instans man kan ringe anonymt til. Det gjør terskelen lavere for å ta ut det en går og bærer på, sier Mella.

Selvmordstanker

Telefonene som har preget julehøytiden er mye av det samme som ellers i året. Det handler mye om ensomhet.

– Det å leve er vanskelig for enkelte, det å være selvmordsnær har vært et tema som har preget denne julen. Jeg tenker at det er vel noe med det at man sitter alene med det som er vondt og vanskelig og tungt som gjør at de har vært nødt for å dele med noen. Ære være dem som faktisk tar telefonen og ringer og deler slike smerter. Vi vet at bare det å kunne snakke om det, det er forebyggende for dem som kan ende opp med å bli selvmordsnær. Vi har tro på det å snakke ut om dette og våge å gå inn i den typen samtaler, det kan hjelpe her og nå og det kan forebygge for at man ender opp i katastrofe.

– Hvordan følge opp i etterkant? Denne første samtalen er jo viktig men dette er mennesker som trenger en hånd å holde i videre?

– Når de har klart å sette ord på det som er vanskelig, når de klart å uttrykke de vonde følelsene til et annet medmenneske er det enklere å komme over den terskelen å kanskje også ta kontakt med behandlingsapparatet dersom det er dit de skal gå. Og det tror jeg stemmer en del ganger at noen trenger profesjonell hjelp, og våre medarbeidere vil også motivere for det. Men det er ikke det første de gjør. For det første er å være en god lytter og hjelpe de til å snakke og sette ord på sine vanskeligheter, sier Mella.

En samtale betyr mye

Det mange mennesker ikke er klar over er det som skjer i en samtale. Når de må fortelle om sine smerter bearbeider de faktisk samtidig det som er vondt for seg selv. Da rydder de litt i kaoset så de kan strukturere litt og se eventuelle veier som kan være farbare for dem i kraft av at de deler med et annet menneske.

– Det er det som er så finurlig med å prate. Derfor er ikke slik at en prat ikke har noen betydning. Egentlig har den fenomenalt mye å si, bare vi er i stand til å lytte mer enn vi prater selv. Ved å ta imot en historie fra dem som sliter hjelper vi de menneskene kolossalt framover, mener Mella.

Les også: Kirkens SOS trenger unge chattere

Les også: Det er samtaler om ensomhet eller skuffelse

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort halveis

    Det står uavgjort 1-1 ved pause i eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Sarpsborg 08 i Skien. Men det er Odd som har laget begge måla: først ga Elbasan Rashani 1-0 til hjemmelaget før Espen Ruud headet ballen i eget nett til 1-1.

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.