NRK Meny
Normal

Saugbrugs med overskudd: - Ikke der vi ønsker å være

Norske Skog Saugbrugs bedret driften som følge av lavere kostnader og bedre effektivitet i andre kvartal.

Norske Skog Saugbrugs

BEDRET RESULTAT. Driftsinntektene økte sammenlignet med første kvartal som følge av sesongmessig høyere salgsvolumer, og i Halden har en ny-investring gitt en ekstra forbedring av resultatet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skog bedret driften som følge av lavere kostnader og bedre effektivitet i andre
kvartal i år, sammenlignet med samme periode i 2013.

Høy produksjon ved fabrikkene i et krevende marked viser den relativt gode
konkurranseposisjonen for konsernet, heter det fra Norske Skog i en pressemelding.

I Halden går Saugbrugs med et større pluss i 2. kvartal i år, sammenlignet med i fjor, men fabrikkdirektøren mener det er mer å hente på kostnadssiden.

– Vi er ikke der vi vil være og må gjennomføre ytterligere kostnadskutt, sier administrerende direktør ved Norske Skog Saugbrugs, Roy Vardheim, til NRK.

Norske Skog Saugbrugs har per i dag 520 ansatte.

Les også:

Administrerende direktør Roy Vardheim

KUNNE ØNSKET SEG MER. - Vi har betydelig lavere kostnader for 2. kvartal i år, sammenlignet med 2013, men vi er ikke der vi skal være og må kutte ytterligere i kostnadene, sier Roy Vardheim.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ny-investering betalte seg

Norske Skogs brutto driftsresultat (EBITDA) i andre kvartal 2014 var på 251 millioner kroner, opp fra 153 millioner i første kvartal.

Oppgangen for konsernet skyldtes lavere energi og fiberkostnader samt bortfall av engangseffekter ved Boyer (oppstart LWC), Walsum og det har også hatt betydning at Saugbrugs i Halden tidligere i år hadde oppstart på nytt masseanlegg.

Norske Skog har investert 220 millioner i en utvidelse og ombygging av det termomekaniske tremasseanlegget ved Saugbrugs i Halden. Det gamle tresliperiet er erstattet av et moderne anlegg, som vil levere tremasse til papirmaskinene til en langt lavere kostnad enn i dag.

– Nyinvesteringen i masseanlegg har gitt betydelig lavere kostnader. Vi har for 2. kvartal i år et pluss i driftsregnskapet på 40 millioner kroner, noe som er betydelig bedre enn i fjor, sier Vardheim.

Kostnadsbesparelsene består i hovedsak av lavere energi- og celluloseforbruk samt lavere vedlikeholdskostnader. Mer bruk av tremasse i papiret skal også gi bedre kvalitet.

Les også:

Lys Line, Lysbris

EKSPORTERER DET MESTE. Magasinpapiret fra Halden går til utlandet i all hovedsak, og en svakere norsk krone er et positivt bidrag for eksportbedriftene i Norge.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Bra med svekket krone

En svakere norsk krone er positivt for Norske Skogs fremtidige resultater.

Det er et tøft marked som trenger drahjelp av kronekursen, sier fabrikkdirektøren i Halden.

– Vi er en eksportbedrift, og det er da slik at en svakere norsk krone er gunstig for oss, sier Vardheim.

Salgsprisene i Europa forventes å holde seg relativt stabile gjennom 2014.

Markedsbalansen for avispapir er akseptabel, mens driftsmarginen for magasinpapir - som produseres i Halden - ikke er tilfredsstillende, men forventes å forbedre seg som følge av sesongmessige variasjoner.

- Prisene er lavere enn i fjor, sier Roy Vardheim til NRK.

Etterspørselen etter avispapir og magasinpapir i Europa har falt med fire prosent i de fem første månedene i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Starter interkommunalt havneselskap

    I dag bestemte kommunene i Nedre Glomma-regionen å slå seg sammen til et interkommunalt havneselskap. Avtalen ble undertegnet i dag og vil starte opp etter nyttår. Både Sarpsborg og Hvaler ser store fordeler med et samarbeid med Borg havn i Fredrikstad. Sammenslåingen vil også kunne merkes for de med fritidsbåter, forteller styreleder Siri Martinsen

  • Verner skogsområder

    Regjeringen har i dag verna 49 nye skogsområde i ti fylker. To av områdene er i Østfold, begge disse i Halden. Dette gjelder Svantjern naturreservat og Vestfjella naturreservat som får utvidet verneområde. Områdene inngår i arbeidet med frivillig vern av privateid skog.