NRK Meny
Normal

Saugbrugs med overskudd: - Ikke der vi ønsker å være

Norske Skog Saugbrugs bedret driften som følge av lavere kostnader og bedre effektivitet i andre kvartal.

Norske Skog Saugbrugs

BEDRET RESULTAT. Driftsinntektene økte sammenlignet med første kvartal som følge av sesongmessig høyere salgsvolumer, og i Halden har en ny-investring gitt en ekstra forbedring av resultatet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skog bedret driften som følge av lavere kostnader og bedre effektivitet i andre
kvartal i år, sammenlignet med samme periode i 2013.

Høy produksjon ved fabrikkene i et krevende marked viser den relativt gode
konkurranseposisjonen for konsernet, heter det fra Norske Skog i en pressemelding.

I Halden går Saugbrugs med et større pluss i 2. kvartal i år, sammenlignet med i fjor, men fabrikkdirektøren mener det er mer å hente på kostnadssiden.

– Vi er ikke der vi vil være og må gjennomføre ytterligere kostnadskutt, sier administrerende direktør ved Norske Skog Saugbrugs, Roy Vardheim, til NRK.

Norske Skog Saugbrugs har per i dag 520 ansatte.

Les også:

Administrerende direktør Roy Vardheim

KUNNE ØNSKET SEG MER. - Vi har betydelig lavere kostnader for 2. kvartal i år, sammenlignet med 2013, men vi er ikke der vi skal være og må kutte ytterligere i kostnadene, sier Roy Vardheim.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ny-investering betalte seg

Norske Skogs brutto driftsresultat (EBITDA) i andre kvartal 2014 var på 251 millioner kroner, opp fra 153 millioner i første kvartal.

Oppgangen for konsernet skyldtes lavere energi og fiberkostnader samt bortfall av engangseffekter ved Boyer (oppstart LWC), Walsum og det har også hatt betydning at Saugbrugs i Halden tidligere i år hadde oppstart på nytt masseanlegg.

Norske Skog har investert 220 millioner i en utvidelse og ombygging av det termomekaniske tremasseanlegget ved Saugbrugs i Halden. Det gamle tresliperiet er erstattet av et moderne anlegg, som vil levere tremasse til papirmaskinene til en langt lavere kostnad enn i dag.

– Nyinvesteringen i masseanlegg har gitt betydelig lavere kostnader. Vi har for 2. kvartal i år et pluss i driftsregnskapet på 40 millioner kroner, noe som er betydelig bedre enn i fjor, sier Vardheim.

Kostnadsbesparelsene består i hovedsak av lavere energi- og celluloseforbruk samt lavere vedlikeholdskostnader. Mer bruk av tremasse i papiret skal også gi bedre kvalitet.

Les også:

Lys Line, Lysbris

EKSPORTERER DET MESTE. Magasinpapiret fra Halden går til utlandet i all hovedsak, og en svakere norsk krone er et positivt bidrag for eksportbedriftene i Norge.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Bra med svekket krone

En svakere norsk krone er positivt for Norske Skogs fremtidige resultater.

Det er et tøft marked som trenger drahjelp av kronekursen, sier fabrikkdirektøren i Halden.

– Vi er en eksportbedrift, og det er da slik at en svakere norsk krone er gunstig for oss, sier Vardheim.

Salgsprisene i Europa forventes å holde seg relativt stabile gjennom 2014.

Markedsbalansen for avispapir er akseptabel, mens driftsmarginen for magasinpapir - som produseres i Halden - ikke er tilfredsstillende, men forventes å forbedre seg som følge av sesongmessige variasjoner.

- Prisene er lavere enn i fjor, sier Roy Vardheim til NRK.

Etterspørselen etter avispapir og magasinpapir i Europa har falt med fire prosent i de fem første månedene i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.