NRK Meny
Normal

25 millioner på spill for Norske Skog Saugbrugs

- En industriell ulykke om ikke investeringer i Halden til 220 millioner, skal gi konkurransekraft med utlandet, sier konsernsjef.

Norske Skog Saugbrugs

25 MILLIONER. Saken dreier seg i hovedsak om konsernets kraftavtaler og fortolkning av forhold rundt disse.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skog Saugbrugs AS har innklaget Miljødirektoratets avkorting av fabrikkens CO2-kompensasjon til Næringsdepartementet.

I klagen sendt næringsminister Monica Mæland redegjøres det for situasjonen ved bedriften i Halden, og fra Saugbrugs sin side hevdes det at direktoratet har foretatt en feilaktig fortolking av ordlyden i forskriften som avslaget av CO2-avkortingen er gitt på grunnlag av.

Les også:

Administrerende direktør Roy Vardheim

MÅ GJØRES OM. - I utgangspunktet har vi ikke den kompensasjonen nå, men vi mener vi er berettiget til denne kompensasjonen, sier direktør ved Norske Skog Saugbrugs Roy Vardheim.

Foto: Tomas Berger / NRK

Store penger på spill

Miljødirektoratets beslutning betyr at Saugbrugs går glipp av årlige kostnadskutt på 25 millioner kroner.

- Vi synes det er feil at vi ikke får disse pengene. Det vedtaket må omgjøres, sier administrerende direktør ved Norske Skog Saugbrugs Roy Vardheim til NRK.

Kompensasjonen kom opprinnelig med innføringen av EU's miljøkvoter i 2005, men ble kraftig reduserte i Solberg-regjeringens statsbudsjett.

Les også:

Norske Skog Saugbrugs

STORE INVESTERINGER. Norske Skog-konsernet har investert 220 millioner kroner på fabrikken i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Industriell ulykke

Konsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt, skriver til næringsministeren at Norske Skog har tro på norsk treforedling.

Derfor har konsernet investert 220 millioner kroner ved fabrikken i Halden.

Ombudstvedt peker på at Enova har gitt støtte til investeringene i Halden og at Innovasjon Norge har innvilget sju millioner kroner til etablering av et pilotanlegg for utvikling av mikrofibrillert cellulose.

– Det vil være en industriell ulykke om et så stort og moderne anlegg som ved Saugbrugs i Halden ikke skal greie å konkurrere fordi rammebetingelsene er dårligere enn for våre største konkurrentland, sier Sven Ombudstvedt i følge magasinet TreIndustrien.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mann fra Halden alvorlig skadet

    Tilstanden til Halden-mannen som kolliderte på E18 i Årjäng fredag ettermiddag er fortsatt svært alvorlig, det skriver Halden Arbeiderblad. Det var mannens kone som kjørte bilen, og hun døde i ulykken. Mannen ligger nå på til sentralsykehuset i Karlstad.

  • Snublet over 1600 liter alkohol

    En turgåer i Østfold ringte i går politiet etter å ha snublet over store mengder alkohol gjemt i skogen. Da Tolletaten og politiet rykket ut fant de over 1 600 liter alkohol fra Øst-Europa. Smuglerdepotet lå like ved gren seovergangen i nærheten av Kornsjø.