NRK Meny
Normal

Sarping startet pilegrimsferden mot Trondheim

I forbindelse med Sarpsborgs tusenårsjubileum neste år, startet i dag en pilegrimsferd mot Nidaros i Trondheim.

Sarping starter pilegrimsferd mot Trondheim

Mona-Elise Wirkola har startet ferden mot Trondheim.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Jeg er priviligert som er valgt ut til å være Sarpsborgs offisielle pilegrim. At en tilflytter får være det, vitner om at det ikke betyr noe hvor en kommer i fra, forteller en stolt Mona-Elise Wirkola.

Hun sa i dag farvel til venner og familie og startet på en 45 dager lang pilegrimsferd mot Trondheim. Wirkola er opprinnelig nordlending, men hun har bodd i Østfold i 18 år.

– Dette er årets sommerferie og egotrip, ler hun.

Det er i forbindelse med Sarpsborgs tusenårsjubileum neste år at pilegrimsferden fra Sarpsborg til Trondheim blir gjennomført.

– Det kommer til å gjøre vondt

– Det verste som kan skje under turen er at jeg får noen vanvittige gnagsår eller vannblemmer, at det gjør vondt for hvert skritt jeg tar, sier Wirkola.

Pilegrimsferd mot Trondheim.

Pilegrimsferden mot Trondheim er i gang.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Dagens første etappe gikk fra Olavskapellet ved Borgarsyssel museum til Solli Brug, hvor turen etter en liten pause gikk videre til Råde. Etter planen skal Wirkola være fremme i Nidaros i Trondheim 28. juli.

– Jeg tror det kommer til å bli en veldig fin opplevelse, men jeg er ikke så korttenkt at jeg tror at det bare vil bli godt. Det kommer til å gjøre vondt, men det blir både en ytre og indre reise, å jeg er veldig glad i å gå så det her blir midt i blinken.

Årets sommervær har latt vente på seg, men etter en solfylt uke har Wirkola troen på at hun vil få en fin tur og er klar på at været uansett ikke vil sette noen stopper.

– Været får man ikke gjort noe med, jeg antar at vi vil møte både kaldere vær og varmere vær. Akkurat regn er jo ikke så stats å gå i over tid, men vi er i Norge så jeg må bare ta det som kommer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for alko-smugling


    En Trøgstad-mann i 50-årene er dømt til fengsel i 36 dager, etter at han smuglet inn 350 liter brennevin, 138 liter vin og 47 liter øl i mai i år. Mannen ble stanset nord i Marker kommune. Mannen innrømmet smuglingen da saken var oppe for Heggen og Frøland Tingrett. Mannen mister dessuten førerkortet for en periode på elleve måneder.