Såret av nyttårshets av Utøya-ofre

Frp-politiker Harald Forsberg fra Indre Østfold gjorde narr av Utøya-ofre på Facebook. – Det sårer, sier Adrian Pracon, som ble skutt i skulderen 22. juli. Nå trekker Forsberg tilbake uttalelsene.

Adrian Pracon Oslo tingrett Anders Behring Brevik Oslo tingrett

Adrian Pracon uttalte seg i VG om frykten for nyttårssmell. Dermed fikk han høre det på Facebook av en Frp-politiker.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

«Er det mulig? Jeg kjenner mange som hater nyttårsaften og raketter. Og som har gjort det i mange mange år ... Men de går jaggu ikke ut i nasjonale aviser og ber folk kutte ut nyttårsfeiringen for det ... Det finnes medisiner mot slike ting ...», skrev styremedlem Harald Forsberg i Marker Frp på sin Facebookside tirsdag kveld.

Det er Smaalenenes Avis som har funnet denne facebookoppdateringen som umiddelbart skapte store reaksjoner. De fleste uttrykte avsky mot det Forsberg skrev.

Bakgrunnen til Forsbergs utspill er en reaksjon på VGs sak om Pracon som anmodet folk til å vente til nyttårsaften med å sende opp raketter på grunn av at han selv og mange andre blir redde skuddlignende lyder etter 22. juli.

LES OGSÅ:

Beklager på det sterkeste

– Jeg ble ganske lei meg over den uttalelsen. Det er ille nok med det vi går gjennom etter i sommer. Det sårer veldig å ikke kunne uttale at man har en frykt for nyttårsraketter, sier Pracon til NRK.no.

Forsberg trakk etter hvert uttalelsen på Facebook og beklager nå det hele.

– Jeg skjønner at folk føler seg tråkket på av det jeg skrev og jeg beklager på det sterkeste og legger meg flat, sier han til Smaalenenes Avis.

– Det er ganske provoserende for min del, når han bruker min energi som jeg skal bruke på å prøve å fungere normalt, å få slike uttalelser fra landets politikere. Det er ganske smertefullt, sier Pracon.

Han mener også at han burde fått en personlig beklagelse fra Forsberg.

– Men jeg må nok nøye meg med at han har trukket det tilbake fra Facebook, legger han til.

LES OGSÅ:

Trekker tilbake utspillet

– Det var ikke meningen at det skulle eskalere på den måten det gjorde. Nå har jeg fjernet innlegget og alle kommentarene, og fra min side legger jeg nå denne saken død, sier Forsberg til Smaalenenes Avis.

Pracon på sin side mener dette er en strategi Frp-politikeren bruker for å få partiet tilbake i rampelyset.

– Slik jeg ser det, så har Frp også på en måte vært et offer for det som har skjedd. Det har fjernet rampelyset fra dem som de er veldige avhengige av å ha hele tiden. Slike utspill flytter rampelyset tilbake på dem, men jeg mener det setter dem i et dårlig lys, sier han.

LES OGSÅ: