NRK Meny
Normal

Sammenligner saken med mysterium fra 2002

Undersøkelsene av skjelettet som ble funnet i Näsinge har ikke gitt politiet noen svar. Nå sammenlignes saken med uløst mysterium fra 2002.

Likfunn i Näsinge utenfor Strömstad

Politiet har ikke fått noen gode svar på hvem kroppsdelene som ble funnet i Näsinge søndag tilhører.

Foto: Petter Larsson/NRK

Kroppsdelene som ble funnet i Näsinge utenfor Strömstad søndag har blitt undersøkt av rettsmedisinere i dag. Men svarene har ikke hjulpet politiet mye i jakten på en eventuell gjerningsmann.

– Vi har fått en foreløpig rapport, men de kan ikke si noen ting. Vi kan ikke si noe om alder, eller om det er en mann eller en kvinne, sier etterforskningsleder Thord Haraldsson til NRK.

Det eneste man har fått noenlunde klart svar på er at delene ikke kan ha ligget på stedet i mer enn fem år – uten at det gjør politiets jobb noe enklere.

Nå skal delene sendes videre til ytterligere undersøkelser i Linköping.

Sammenlignes med brent lik

Thord Haraldsson

Etterforskningsleder Thord Haraldsson har få svar å gi i den mystiske saken i Näsinge.

Foto: Merete Kildahl/NRK

Haraldsson sier til NRK at de har funnet mesteparten av en menneskekropp. Etterforskningslederen trekker paralleller til et annet mystisk likfunn.

I 2002 ble en sterkt forbrent menneskekropp funnet på en rasteplass i Hogdal, knapt åtte kilometer inn i Sverige. Alt politiet hadde å gå etter var at mannen trolig var relativt ung og lys i huden.

– Der fant vi heller ingen klær eller eiendeler, og den personen er fremdeles ikke identifisert. Det er fremdeles en åpen etterforskning, men vi står ganske stille også i den saken. Vi har jobbet både mot det norske politiet og nedover i Europa, men det har ikke ført til noe særlig, sier Haraldsson.

I 2002 ba svenskene om hjelp fra Kripos, fordi de mistenkte at avdøde kunne være norsk.

Både det norske og det svenske politiet laget fantomtegninger av avdøde, men de to tegningene skilte seg fra hverandre.

Har teori om Norge

Haraldsson forteller at politiet etterforsker bredt i saken fra Näsinge. En av flere teorier de jobber ut fra er at liket kan være fraktet til funnstedet over grensa fra Norge.

Men ettersom de fremdeles ikke har noe håndfast å gå etter, er det fortsatt kun en av flere tanker det svenske politiet har gjort seg.

– Vi har ikke noe grunnlag for å peke mot Norge i denne konkrete saken, men på grunn av nærheten til grensen er vi nødt til å være åpne og tenke på begge sider. Det kan være en mulig teori, sier han og legger til:

– Vi kan bare mistenke hvorfor vi har slike saker så nærme grensen.

Ingen bistand fra norsk politi

Mandag uttalte Haraldsson at politiet har informasjon om savnede nordmenn i området.

Han vil likevel ikke legge altfor stor vekt på dét i de innledende fasene av etterforskningen.

– Vi kan si at det er savnede personer i området, men vi må vite hva og hvem vi har funnet. Så lenge vi ikke vet det har vi ikke noe å sammenligne med.

Svensk politi har dermed heller ikke tatt kontakt med norsk politi for bistand i saken.

– Vi får eventuelt begjære hjelp fra Norge på et senere tidspunkt, men der er vi ikke ennå, slår han fast.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet bør lære av helsevesenet

    Politiet kan få ned etterforskningstiden i seksuallovbrudd mot barn ved å lære av helsevesenets pakkeforløp for kreft.
    Det mener stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre i Østfold.
    I snitt bruker politiet 200 dager på å etterforske slike saker. Schou mener politiet kan lære av logistikken i helsevesenet for å få tiden ned.

  • Verdifullt verktøy stjålet

    Verktøy for store verdier er stjålet i forbindelse med innbrudd i to containere i Mossedistriktet i løpet av helgen. Den ene containeren står ved Hopperen skole i Moss, den andre i Mosseveien i Råde.