Samling mot ny arbeidsmiljølov

Den nye arbeidsmiljøloven ble utpekt som hovedfiende av alle talerne på 1. mai-arrangementet i Fredrikstad.

1. mai i Fredrikstad

Mellom 400 og 500 personer gikk i 1. mai-toget i Fredrikstad. 'Styrk arbeidsmiljøloven' var hovedparolen.

Foto: Jon Gimmingsrud/NRK

Tore Leif Gundersen nestleder i Fagforbundet i Østfold, hamret løs på endringene i arbeidsmiljøloven som blant annet åpner for midlertidige ansettelser og mer overtid. Og startet samtidig valgkampen for både kommunevalget til høsten og stortingsvalget 2017.

– Vi kommer til å kreve at den rødgrønne regjeringen, hvis de kommer i posisjon, garanterer at alle forverringer i arbeidstagers rettigheter blir satt i revers.

– Denne mørkeblå regjeringen med Siv og Erna tar Norge i en retning som

Jon-Ivar Nygård

– Det fagligpolitiske samarbeidet i Fredrikstad kritiseres av Høyre og Fremskrittspartiet. Det kan jeg forstå. Det er fordi de har forstått hvilken kraft som ligger i samarbeidet, sa ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap).

Foto: Rune Fredriksen/NRK

angriper vår velferdsmodell. Vi må stoppe dem, vi må stoppe dem nå, ved kommunevalget til høsten og i stortingsvalget i 2017, sa Gundersen.

Nei til søndagsåpne butikker

Arbeiderpartiets ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård slo fast at kommunen fortsatt vil følge reglene i den gamle arbeidsmiljøloven.

– Nå står kampen om søndagsåpne butikker. Hvis det blir innført og det blir opp til hver enkelt kommune å avgjøre, så vil vi si nei, lovte han.

Han roste også samarbeidet som var inngått med LO etter kommunevalget for snart fire år siden.

Ta imot 10 000 flyktninger

Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik hadde en personlig takk til fagbevegelsen. Da hennes foreldre kom til Norge på 70-tallet fikk faren hennes jobb som sveiser på Rosenberg Verft i Stavanger.

Hadia Tajik

– Vi finner oss ikke i økt bruk av midlertidig ansatte eller søndagsåpne butikker, sa nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik. Hun var hovedtaler på Stortorvet i Fredrikstad.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

– Der fikk faren min beskjed fra Jern og Metall. "Du er en av oss." Det endret hele vår historie, sa Tajik.

Hun gjentok også partiledere Støres utspill om at Norge må ta imot flere syriske flyktninger.

– Vi må ta imot 10 000 flyktninger fra Syria. 5 000 i år og 5 000 neste år. Vi har gjort det før. Vi gjorde det på 90-tallet da katastrofen rammet Balkan. Og nå er det en ekstraordinær situasjon igjen der ute og det krever noe ekstraordinært av oss.

Hør hva nestleder i AUF Fredrikstad, Trym Joakim Ulriksen, tenker om 1. mai-markeringen:

Nestleder i Fredrikstad AUF Trym Joakim Ulriksen om 1. mai-markeringen i Fredrikstad.

Video: Hilde Erlingsen/NRK