Hopp til innhold

Samlet underskrifter for å hindre villa-riving

Fortidsminneforeningen synes det er en skam at den gamle trehusbebyggelsen i Storgata i Rakkestad kan bli revet. Nå har de samlet inn over hundre underskrifter.

Reidar Stang
Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Villa Sundby, et sveitserhus fra 1904, er ett av husene som har skapt debatt og som nå kan bli revet. Planen er at det skal komme nye leiligheter der i stedet for.

Leder i Fortidsminneforeningen i Sarpsborg og Rakkestad, Reidar Stang, mener det er viktig at de gamle husene får stå.

– Det har med identitet og stolthet til stedet å gjøre. Vi synes det er merkelig at man tenker å rive denne husrekka på fem hus. Noen av de nederste er gjort litt på, men de kan enkelt tilbakeføres. Her har Rakkestad en mulighet til å restaurere og shine opp en hel husrekke langs Storgata midt i byen, sier han.

Dagfinn Harlem som eier villa Sundby, ønsker ikke å kommentere saken.

Les også:

God kvalitet på huset

Villa Sundby

Her er Villa Sundby som ble bygget i 1904.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Stang er opptatt av å få frem at selv om huset ser veldig gammelt ut, er det i god stand fordi materialet som er brukt, var ypperste klasse.

– Malingen flasser av og det ser ille ut. For en som ikke er fagkyndig kan man tro at det er noe rask som bør rives. Men hvis vi ser under malingen og kjenner på kvaliteten, er det hard, frisk ved over hele. Til og med den nederste vannstokken som ligger ut over muren. Den er beinhard over hele, det finnes ikke råte, sier han og banker på treverket.

En av begrunnelsene for å rive er å gjøre sentrum mer attraktivt. Stang mener det er vel så attraktivt med gamle hus.

– Til og med unge mennesker liker å ha gamle, flotte identitetshus der de bor. De vil ikke nødvendigvis bo der selv, men de liker å ha det som en del av miljøet. Det er noe man ser bort ifra når man tenker utvikling og oppjustering av attraktiviteten for Rakkestad sentrum.

– Så bygger man noe modernistisk, som det finnes drøssevis av over alt og som ikke har noe med Rakkestads identitet å gjøre, sier han.

Redd for at identiteten forsvinner

Reidar Stang og Ellen Solbreække

Her overleverer Reidar Stang underskriftene til Ellen Solbrække.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Fortidsminneforeningen har hatt lister liggende i butikker i noen dager, hvor folk har kunnet skrive under. Det ble til slutt 112 signaturer.

– Det er bra på et så lite sted som Rakkestad. Det var ikke noen organisert aksjon utover at listene lå der, sier han.

En av naboene til den gamle villaen, Halvor Hartvig, er ikke glad for å få en byggeplass i nærmiljøet sitt. Han sier at underskriftene viser at det er flere som bryr seg.

– Hvis husene forsvinner vil hele området miste sin identitet. Den gamle, fine stasjonsbyen som Rakkestad er, er i ferd med å bli borte. Den utviklingen er det veldig mange som reagerer på. Jeg er ikke overrasket over at det har kommet såpass mange underskrifter. Jeg er helt sikker på at støtten reelt sett er mye større enn det, sier han.

Overleverte underskrifter

Den tre meter lange remsen av ark ble onsdag overlevert til ordfører Ellen Solbrække. Hun sier at det er mye som skal til for at det ikke blir riving.

– Da må noen foreslå helt andre endringer i møtet som vi skal ha. Sentrumsplanen har vært gjennom formannskapet og så er det kommunestyret som skal vedta, sier hun.

Hun sier at det har vært foreslått å verne områdene.

– Det som ligger i planen, er at det gis anledning til å sette opp annen type bebyggelse hvis eieren ønsker det. Det har vært foreslått å verne husrekka, men man kan ikke verne før planene vedtas, men det var et innspill, sier hun.