NRK Meny
Normal

Samarbeid stanser påhengertyvene

Etter at norsk, svensk og andre lands politistyrker begynte å utveksle informasjon har de halvert båtmotortyveriene i Østfold.

Terje Bøe
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

I Østfold bærer et så langt to års samarbeid mellom Østfold-politiet og kolleger i naboland frukt i form av en masssiv nedgang i tallet på tyverier fra marinaer og båtplasser.

I går meldte Aftenposten at 14 personer, fire av dem antatte bakmenn, er tatt av norsk og polsk politi.


Ligaen står bak minst hundre båtmotortyverier her i landet, som er begått tilbake til 2008, tror politiet. Tyveriene har skjedd fra båthavner i Sverige, Østfold, Vestfold, Telemark, Agderfylkene og Hordaland.

Det ble blant annet funnet omfattende informasjon fra overvåkning av båthavner i Fredrikstad-området.

Vellykket innsats mot mobile vinningskriminelle

Parallellt med samarbeidet mellom norsk og polsk politi, har politiet i Østfold hatt god effekt med sitt OP Villa-prosjekt, som er ment å komme den mobile vinningskriminaliteten til livs. OP Villa ble etablert for to år siden, og dreier seg om utstrakt spaning, og full innsats fra et helt politidistrikt, natt som dag, ved behov.

Østfoldpolitiet samarbeider med kolleger i Sverige og Tyskland. Fruktene av samarbeidet så langt er en nær halvering av tallet på tyverier av båtmotorer, sier prosjektets leder Terje Bøe.

Deler viktig info

- Vi utveksler etterrretningsinformasjon. Vi mottar flere ganger i uka relevante og viktige observasjoner, som for eksempel er gjort i svenske båthavner.

Politistyrkene forteller hverandre når personer som har vært i søkelyset før, eller som de vet knyttes til tyveriraid, beveger seg rundt i Norge, Sverige eller Tyskland.

- Vi ser en helt klar positiv trend, og en nedgang i antall tyverier av påhengsmotorer så langt. Både ved at vi planlegger felles aksjoner rettet mot tyveriene, men også på etterretningssiden, sier Bøe.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Militærøvelse i Fredrikstad

    Flere militærhelikoptre er i lufta over Fredrikstad i kveld som følge av en øvelse som pågår fram til fredag. Det er Luftforsvaret som står bak.

  • Fredrikstad BK tapte stort

    Fredrikstad Ballklubb tapte stort i den første kvartfinalekampen mot Larvik. Vestfoldingene vant 37-20, og sikret seg dermed et godt utgangspunkt før den andre kvartfinalekampen i Larvik søndag.