NRK Meny
Normal

Salmonella på gård i Indre Østfold

Mattilsynet bekrefter at det er påvist smitte i nok en svinebesetning i fylket.

Gris

Det er nå påvist salmonellasmitte i to svinebesetninger i Østfold. Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: / Scanpix/AFP

I forrige uke ble det kjent at en svineprodusent i Halden hadde fått påvist salmonellasmitte i sin besetning, og at gården også hadde levert smågris til fem besetninger på østlandet.

– Prøvene viser at én av de fire besetningene som hadde mottatt dyr fra den smittede besetningen også har fått salmonella, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø ved Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold.

– De tre andre besetningene har vi ikke fått endelige prøvesvar på, men de ser lovende ut så langt.

– Alvorlig

Jarle Bergsjø i Mattilsynet

Seksjonssjef Jarle Bergjsø i Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold sier at de har kontroll på situasjonen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Mattilsynet fikk de endelige svarene på prøvene fra besetningen som er smittet mandag, og varslet straks den aktuelle gården.

– De som er berørt er informert, og vil løse dette i et samarbeid mellom næringen og oss i Mattilsynet, sier Bergsjø.

Seksjonssjefen forteller at de tar den påviste salmonellasmitten på det største alvor.

– Salmonella er en bakterie som kan gi uheldige virkninger. Den kan smitte mennesker via mat, og med til dels alvorlig sykdom som konsekvens.

– Særlig svake individer kan få en god del plager. Derfor har vi et veldig grundig regime for å prøve å holde det nivået så lavt som mulig.

– Har kontroll

Ifølge Bergsjø har Mattilsynet nå kontroll på situasjonen.

– Vi har jo relativt sjeldne påvisninger av salmonella i Norge, og vi hadde håpet at det ikke skulle spre seg i det hele tatt. Når det har skjedd så skal vi klare å håndtere det på en god måte.

Mattilsynet avventer nå en endelig bekreftelse på at smitten ikke har spredd seg videre til de andre besetningene som har fått dyr fra svineprodusenten i Halden.

– Nå venter vi på flere svar, og så vil vi ta de oppfølginger som er aktuelle på bakgrunn av de bekreftelsene vi får, sier Bergsjø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Avsluttet aksjon i Mysen

    Politiet har avsluttet den væpnede aksjonen i Mysen. Det skriver VG. Aksjonen kom som følge av en skyteepisode på et utested i Askim. Politiet har ikke pågrepet noen, og går nå over til vanlig etterforskning.

  • Væpnet aksjon i Mysen

    Politiet har satt i gang en væpnet aksjon i Mysen. Det er mannskap med hund på stedet. Aksjonen skal være rettet mot en spesifikk adresse, skriver Smaalenenes Avis. Bakgrunnen for aksjonen skal være en skyteepisode i Askim i ettermiddag.