NRK Meny
Normal

Salmonella på gård i Indre Østfold

Mattilsynet bekrefter at det er påvist smitte i nok en svinebesetning i fylket.

Gris

Det er nå påvist salmonellasmitte i to svinebesetninger i Østfold. Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: / Scanpix/AFP

I forrige uke ble det kjent at en svineprodusent i Halden hadde fått påvist salmonellasmitte i sin besetning, og at gården også hadde levert smågris til fem besetninger på østlandet.

– Prøvene viser at én av de fire besetningene som hadde mottatt dyr fra den smittede besetningen også har fått salmonella, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø ved Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold.

– De tre andre besetningene har vi ikke fått endelige prøvesvar på, men de ser lovende ut så langt.

– Alvorlig

Jarle Bergsjø i Mattilsynet

Seksjonssjef Jarle Bergjsø i Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold sier at de har kontroll på situasjonen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Mattilsynet fikk de endelige svarene på prøvene fra besetningen som er smittet mandag, og varslet straks den aktuelle gården.

– De som er berørt er informert, og vil løse dette i et samarbeid mellom næringen og oss i Mattilsynet, sier Bergsjø.

Seksjonssjefen forteller at de tar den påviste salmonellasmitten på det største alvor.

– Salmonella er en bakterie som kan gi uheldige virkninger. Den kan smitte mennesker via mat, og med til dels alvorlig sykdom som konsekvens.

– Særlig svake individer kan få en god del plager. Derfor har vi et veldig grundig regime for å prøve å holde det nivået så lavt som mulig.

– Har kontroll

Ifølge Bergsjø har Mattilsynet nå kontroll på situasjonen.

– Vi har jo relativt sjeldne påvisninger av salmonella i Norge, og vi hadde håpet at det ikke skulle spre seg i det hele tatt. Når det har skjedd så skal vi klare å håndtere det på en god måte.

Mattilsynet avventer nå en endelig bekreftelse på at smitten ikke har spredd seg videre til de andre besetningene som har fått dyr fra svineprodusenten i Halden.

– Nå venter vi på flere svar, og så vil vi ta de oppfølginger som er aktuelle på bakgrunn av de bekreftelsene vi får, sier Bergsjø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber folk unngå å bruke vannspreder

    Hobøl Vannverk ber på sin Facebook-side folk om å unngå å bruke vannspredere og svetteslanger, skriver Smaalenenes Avis. Vannverket viser til at det for tiden er stort vannforbruk og at de må sikre at de har nok vann om noe uforutsett skulle oppstå.

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud