NRK Meny
Normal

Salmonella påvist i ny besetning

Nok en svineprodusent i Østfold har fått påvist salmonella. Det bekrefter Mattilsynet.

Jarle Bergsjø i Mattilsynet

- Dette er et stort utbrudd i norsk målestokk, sier seksjonsjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet om salmonellasmitten i grisebesetninger i Østfold.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Gården hvor det nå er påvist smitte ligger i Ytre Østfold, og er en av fem gårder som har mottatt smågris fra en smittet besetning i Halden.

– Dette er en stort utbrudd, konstaterer seksjonssjef i Mattilsynet Jarle Bergsjø.

Har smittet to gårder

Gården i Halden fikk påvist smitte i desember. Da hadde den levert smågris til fem andre gårder. Så langt har to av disse gårdene fått påvist salmonellasmitte.

Gården til lederen i Østfold bondelag fikk påvist smitte og ble satt i karantene like før jul.

Torsdag denne uka fikk mattilsynet svar på flere prøver fra veterinærinstituttet, de viste at nok en gård har smitte.

– Med tanke på antall dyr som er berørt, så er dette et stort utbrudd i norsk målestokk. Besetningen på gården i Ytre Østfold er nå isolert. Det betyr restriksjoner på flytting av dyr inn og ut, og også på kontakten mellom mennesker og dyr, sier Bergsjø.

Kan ha spredd seg

Smitten kan allerede ha blitt spredd videre. Gården som fikk påvist salmonellasmittet gris torsdag, har levert livdyr til flere andre grisehus i Østfold. Mattilsynet fortsetter derfor kontrollene.

- Vi tar ytterligere prøver på gårdene denne gården har vært i kontakt med. Ukene som kommer vil vise om vi har mere smitte, sier Bergsjø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.