Salgssuksess for Halden-bok

Slår ut Nesbø og Ragde i Halden. Nå kommer nytt opplag.

Bokomslag

BESTSELGER. 'Gud hjelpe oss' dunker ut både etablerte forfattere som Jo Nesbø og Anne Ragde hos bokhandlerne i Halden.

"Gud hjelpe oss" har blitt en salgssuksess hos bokhandlerne i Halden.

Fra Andersen Libris får NRK vite at boka er solgt i 108 kopier, etter at den ble sluppet få dager før årets kommune- og fylkestingsvalg i september.

Hos Andersen Libris er "Gud hjelpe oss" den best-selgende boka, før kjente forfattere som Jo Nesbø og Anne Ragde.

Også hos Køhn Libris har Ivar Andenæs sin bok om makt og medier i Halden toppet listene over flere uker. 75 eksemplarer er solgt, og det er nærmere tre ganger flere enn av hva Anne Ragdes siste bok har solgt i samme periode.

Hos Notabene Tista er også salget av "Gud hjelpe oss" svært bra. Der er 16 eksemplarer havnet i nye eieres hender.

Ivar Andenæs

BRAKSUKSESS I NYTT OPPLAG. Forfatter Ivar Andenæs har snart solgt ut førsteopplaget av 'Gud hjelpe oss'.

Foto: Tor Andersen / IJ

Nytt opplag

- Jeg kan bekrefte at det første opplaget snart er utsolgt. Det har vært godt salg i Halden, og nærmere 700 eksemplarer er solgt gjennom andre kanaler enn de lokale bokhandlerne, sier forfatter Ivar Andenæs til nrk.no.

Han forteller at det nå er trykket opp 1 000 nye bøker, og at de vil foreligge med oppdatert valgresultat fra årets kommunevalg i Halden.

- Nytt opplag på 1 000 bøker er ferdig, og i salg fra neste uke. Her er selvsagt valgresultatet og regimeskiftet i Halden med, sier Andenæs.

Les også:

Kommunale muldvarper

Boka dreier seg om kommunale muldvarper og politiske overløpere, kuppforsøk, vill børsspekulasjon, og rådmenn som har kommet og gått i en lang rekke.

Bokomslag

MAKT OG MEDIER. Boka «Gud hjelpe oss» inneholder utrolige historier om makt og medier i Halden.

Videre omtales stadige krav om gransking, og et kontrollutvalg som er slik sammensatt at makta kontrollerer seg selv, i følge forfatteren.

Bokens forfatter Ivar Andenæs (f. 1947) er utdannet statsviter (cand.polit.) og journalist, og har stelt med offentlig mediepolitikk i 25 år.

Andenæs har arbeidet både i Aftenposten og NRK Dagsnytt, og har vært ansatt i åtte år som leder for Statens medieforvaltning.

I dag er han ansatt ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad, der han har vært medieforsker de siste ti årene.

Kampen om eierskapet

Byens avis, Halden Arbeiderblad, står også sentralt i boka.

Kampen om eierskapet i avisen, der enkelte aksjeeiere ønsket å selge aksjer til A-pressen for å få bukt med det som ble oppfattet som usannheter i spaltene, foregikk på «vanlig Halden-vis», i følge forfatteren.

«Vanlig Halden-vis» er ifølge Andenæs maktbruk og gjensidige beskyldninger om renkespill og svik.

Avisens eiere fikk beskrivelsen «stalinismens siste utpost» i 2009, da det daværende styret i avisa ville kaste redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne Grethe Kolstad.

Omdiskutert bok

Da boka kom rett før årets kommune- og fylkestingsvalg fosset bøkene daglig ut, i følge bokhandlerne NRK.no har vært i kontakt med.

Etter hvert har salget stilnet noe. I Halden er bøker om lokale forhold ofte de som selger best, i følge bokhandlerne - som ikke ser bort i fra at boka også kan bli å finne under enkelte juletrær.

Boka har skapt debatt i Halden, og er omtalt i leserbrevspalter i lokalavisen Halden Arbeiderblad med kritisk penn.

"Gud hjelpe oss" ble under et folkemøte i Fredrikshalds teater omtalt som "løgnaktig".