NRK Meny
Normal

Saksøker staten for 29 millioner

I fjor fikk Mørk Engebretsen Invest etter fire års kamp lagmannsrettens klarsignal til å utvide grisehuset i Skiptvet fra 1765 til 3878 kvadratmeter. Denne uken blir Kommunaldepartementet saksøkt for 29 millioner kroner for tap som en følge av saksbehandlingen.

Gris

Utbygging av grisehus i Skiptvet fører nå til millionsøksmål mot Staten.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Mørk Engebretsen Invest AS sendte byggemelding til Skiptvet kommune i 2009, men fikk avslag. Avslaget ble anket til fylkesmannen. Det ble stilt spørsmål om en så stor virksomhet var å anse som industri og ikke landbruk.

Oslo tingrett

Investorene fra Skiptvet møter Regjeringsadvokaten i retten denne uken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Saken endte til slutt i rettsapparatet. I Oslo tingrett tapte utbyggeren, men da saken kom opp for lagmannsretten i fjor høst fikk de medhold.

Fikk klarsignal til bygging

Staten varslet anke til Høyesterett, men den nye kommunalministeren Jan Tore Sanner ga beskjed om at anken skulle trekkes. Dermed ble lagmannsrettens avgjørelse rettskraftig.

I desember i fjor godkjente administrasjonen i Skiptvet kommune byggesaken.

– Jeg kan ikke skjønne at det her blir en ny runde. Det er en rettskraftig lagmannsrettsdom og vi har vurdert nøye eventuelt andre paragrafer. Vi finner ikke grunnlag for annet enn at dette bygget må godkjennes, sa næringssjef Knut Bjørnstad i Skiptvet kommune til NRK Østfold da.

Vil ha dekket tap

Mørk Engebretsen Invest AS mener imidlertid den lange saksbehandlingstiden har påført dem ulike tap. Det dreier seg om blant annet tapte inntekter og høyere kostnader til byggingen.

Selskapet holder Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet ansvarlig for tapene, dels ved at Staten skal ha fattet flere ugyldige vedtak og dels ved at staten ikke skal ha veiledet Skiptvet kommune på forsvarlig måte.

Saken mot Oslo tingrett innledes i dag og er beregnet å gå ut uken. Saksøkerne, Mørk Engebretsen Invest AS og Hampshire AS varsler gjennom Arntzen de Besche advokatfirma krav om erstatning på 29,54 millioner kroner med tillegg av saksomkostninger.

Mener saken er foreldet

Regjeringsadvokaten har avvist kravet og vil legge ned påstand om at Staten frifinnes for kravet. Staten vil bestride at departementet er ansvarlig for de vedtak som Skiptvet kommune har gjort og viser til at kommunen er selvstendig ansvarlig for sine handlinger. Anne Cathrine Haug-Hustad hos regjeringsadvokaten hevder videre at eventuelle erstatningskrav som bygger på kommunens og også fylkesmannens vedtak uansett er foreldet.

Haug-Hustad er Regjeringsadvokatens prosessfullmektig i Oslo tingrett, mens advokat Mauritz Aarskog ved Arntzen de Besche advokatfirma representerer Mørk Engebretsen Invest AS og Hampshire AS.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Advarer om støy på natta

  Luftforsvaret varsler om at det kan bli en del helikopterstøy på kvelds- og nattestid i Østfold denne uka. Det gjennomføres en militærøvelse på begge sider av Oslofjorden denne uka, og det medfører en del helikopterflyvning i perioden fram til fredag.

  Bell-helikoptre, Rygge flystasjon
  Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.