NRK Meny
Normal

Saken mot Ryanair skal føres i Norge

Borgarting lagmannsrett har bestemt at flyvertinnen Alessandra Coccas sak mot Ryanair skal føres for en norsk domstol.

Ryanair-fly tar av fra Moss lufthavn Rygge

Lagmannsretten har på nytt kommet frem til at rettssaken mot Ryanair skal føres i Norge.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I en enstemmig kjennelse har Borgarting lagmannsrett avgjort at saken Parat fører på vegne av Alessandra Cocca mot Ryanair skal føres for norsk rett.

Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars i fjor for usaklig oppsigelse.

Zuzanna og Alessandra Cocca

Alessandra Cocca (t.v.) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usaklig oppsagt av flyselskapet og gikk til sak mot selskapet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ryanair har hele tiden hevdet at det er irsk lov som regulerer arbeidsforholdene ved selskapets base på Rygge, og de fikk medhold i Moss tingrett i juni.

YS-forbundet Parat anket saken til lagmannsretten, som mente at saken hører hjemme i Norge.

Senere opphevet Høyesteretts ankeutvalg kjennelsen fra lagmannsretten på grunn av saksbehandlingsfeil.

– Glad for at vi har vunnet

Nå har lagmannsretten på nytt kommet til samme resultat, og har bestemt at saken skal fremmes for Moss tingrett.

Ryanair har hele tiden avvist Coccas krav og hevdet at saken må føres for en irsk domstol.

– Jeg er glad for at vi har vunnet fram i spørsmålet om at det er norske domstoler som skal behandle arbeidsrettssaker for luftfartsansatte som bor og oppholder seg i Norge, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen i en pressemelding.

Varslet om alkohollukt

Italienske Cocca begynte å jobbe for Ryanair 6. april i 2012 med Rygge flyplass i Østfold som base.

Ti måneder senere ble hun oppsagt. Ifølge stevningen skjedde det etter en episode der hun varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen, og hvor denne svarte med å levere en rapport der hun hevdet at Cocca ikke klarte å bruke høyttaleranlegget i flyet.

– Ansatte har ingen rettigheter. Mange starter i jobben med gjeld til selskapet etter å ha gått på obligatorisk kurs. Jeg forteller min historie og jeg går til retten mot selskapet fordi jeg mener at Norge ikke kan tillate at folk jobber under slike forhold, sa Cocca til NTB da søksmålet mot flyselskapet ble kjent i april.

Ryanair kan anke også denne avgjørelsen inn for Høyesterett, men det er ikke kjent hvorvidt det er aktuelt. Ryanairs prosessfullmektig i Norge, advokat Pål Kvernaas, var ikke tilgjengelig for kommentar til avgjørelsen tirsdag kveld.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skoler får mobbekritikk

    I to mobbesaker som er meldt inn til fylkesmannen i Østfold, har ikke skolen gjort nok for å få slutt på mobbingen. Ifølge Utdanningsdirektoratet ble det meldt inn 24 mobbesaker fra skolene i Østfold i siste kvartal i fjor og de fleste er ennå under behandling.

  • Skal sjekke hus med trafikkstøy

    Omkring to tusen boliger i Østfold er utsatt for så mye trafikkstøy at Statens vegvesen må vurdere nærmere om noen av dem må støyisoleres. Det viser en kartlegging vegvesenet har gjort. Nesten alle disse boligene ligger i de fire største byene. Vegvesenet skal først luke ut åpenbare feil, sier sjefingeniør i vegavdelingen Østfold, Jan Antonsen.