Hopp til innhold

Så purre og gulrot sammen

Lei av puslete gulrøtter? Her får du rådene for å lykkes med gulrot, eller purre om du vil. De to trives nemlig godt sammen.

gulrot og purre

To sorter som trives sammen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Gulrøttene til Eva og Svein Olsen høstes når vi kommer på besøk. Velsmakende, passe lange og tykke gulrøtter. De står der sammen med purra, og smaker slik gulrøtter skal gjøre.

– De to grønnsakene trives sammen. Gulrota har lang rot, mens purra har kort. De trives i samme jordsmonn og kan stå tett sammen i kjøkkenhagen. Det samme gjelder løk. Den trives også ved siden av gulrot, sier Eva.

Eva og Svein Olsen

Eva og Svein Olsen er fornøyde med avlingen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Luk gulrotbedet skikkelig

Ute på Søndre Sandøy hvor Svein og Eva har sin oase, er det sandholdig jord, noe som både purre og gulrot liker. De sår gulrotfrø rett på plassen, og tynner ut til riktig planteavstand når spirene har fått litt lengde. De kan sås ut tidlig på våren når jorda er myk.

– Gulrøtter må ikke prikles, da blir røttene deformerte og stygge, sier Svein. Velg bort de svakeste plantene, behold de kraftigste.

Purra sår de innendørs før de setter ut små purreplanter ved siden av gulrøttene i mai/juni. – Mange velger å kjøpe ferdige purreplanter, men vi er heldige og har både plass og tid til å så selv.

Lurer skadedyra

Ifølge Eva Olsen har sammenplantingen med purre en annen gunstig effekt.

– Gulrotflua liker seg ikke på purre og løkflue liker ikke gulrot. På den måten forstyrrer vi skadedyra, når de ikke finner fram til vertsplanten sin.

Gulrotflue og løkflue er irriterende skadedyr som kan ødelegge dyrkegleden. Men Eva og Svein har altså gode erfaringer med å få vekk skadedyra med å blande sortene.

Bruker filtduk og halm

Et annet velkjent råd både mot skadedyr og ugress er å dekke jorda med filtduk rundt grønnsakene. Eva og Svein understreker at filtduken er viktig. – I fjor droppet vi duk, men da kom gulrotmarken utpå høsten, så for all del bruk filtduk.

Ellers har de god erfaring med å bruke halm som dekke i kjøkkenhagen.

– Halm er helt supert for å holde på fuktigheten, og det bevarer mikroorganismen i det øverste jordsmonnet. Da holder jorda seg mollrik og fin, selv på knusktørre dager, sier Eva.

Lagring

Eva anbefaler å vente lengst mulig med å høste vintergulrøttene. – La dem stå så lenge som mulig, helt fram til frosten kommer. De holder seg godt i jorda, og smaken blir bare bedre av det.

Vil du lagre gulrøttene, skal de ligge i 4–5 grader på kjølerom eller kjeller. Eva har følgende råd.

– Legg gulrøttene lagvis i fuktig sand eller mose i kjellertemperatur. Da holder de seg godt vinteren gjennom.

Norsk hageprogram. Hos Svein og Eva Olsen er det grønnsaker nok til å mette en liten landsby. Kokken Dag Tjersland blir inspirert og lager en italiensk grønnsaksragu. Gartner Steinar Johansen fråtser i bær, mens programleder Heidi Sivertzen-Oksmo får smake på hjemmelaget plommesyltetøy. (9:10)