NRK Meny
Normal

Så mye dyrere blir svenskespriten

Regjeringen i Sverige øker skatten på alkohol.

Vinflasker

Skatteøkningen vil føre til at vinflaskene blir cirka to kroner dyrere.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den svenske regjeringen skal øke skatten på alkohol fra neste år, skriver TV4 Nyheterna. Det betyr at det vil bli dyrere å kjøpe både vin, øl og sprit over grensen.

– Folk har fått mer penger i lommeboken, og vi bedømmer det slik at vi kan foreta en skatteøkning, sier folkehelseminister Maria Larsson til nyhetskanalen.

De nye prisene vil sannsynligvis ikke avskrekke nordmenn fra å dra over grensen for å kjøpe alkohol.

Blir to kroner dyrere

Regjeringen øker skatten på alkohol med syv prosent, noe som fører til at vinflasken blir to svenske kroner dyrere. En ølboks vil koste mellom 30 og 40 svenske øre mer enn den gjør i dag, skriver Aftenposten.

Maria Larsson

Folkehelseminister Maria Larsson er ikke bekymret for at økte skatter vil føre til mer smugling.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Skattene på sterk sprit øker også, men bare med én prosent.

Regjeringen håper med dette å få inn 730 millioner kroner i skatteavgiftene som foreslås for høstens budsjett.

Folkehelseminister Maria Larsson sier til TV4 Nyheterna at hun ikke frykter at skatteøkningen vil føre til mer smugling over grensa.

– Vi har avveid økningen i skattene opp mot disse forutsetningene, og vi tror ikke dette vil lede til økt smugling, sier Larsson til kanalen.

– Vekker bekymring

Erika Nylander ved Sprit og vinleverandørsforeningen i Sverige mener regjeringen har undervurdert hvilke effekter skatteøkningen vil ha for grensehandel og smugling, ifølge Aftonbladet.

– Vi har allerede i dag enorme problemer med vodkabiler og en organisert kriminalitet som livnærer seg på smugling og som tjener grove penger på å selge alkohol til ungdom, sier hun, og fortsetter:

– Dette er ikke folkehelsepolitikk. Dette er et politisk spill, og en situasjon som vekker bekymring.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfoldbanen er stengt

    NSB melder at Østfoldbanen er stengt for togtrafikk mellom Rygge og Moss på grunn av problemer med strømtilførselen. Det blir satt opp busser og taxier for de reisende.

    Østfoldbanen stengt
    Foto: Odd Skjerdal/NRK
  • Halden-kvinne løslatt

    Halden-kvinnen som i vinter møtte opp hos politiet og tilsto et drap, er nå løslatt. Politiet ba i dag om fire nye uker med varetektsfengsling av Halden-kvinnen. De begrunnet fengslingen med hensyn til allmennheten. Men retten var ikke enig, og valgte å løslate kvinnen.