NRK Meny
Normal

Ryker varmerekordene?

Badetemperaturen på Enhuskilen ved Kråkerøy var en av de mer behagelige i går, som dette bildet viser. Fører tropevarmen til at temperatur-rekordene i fylket faller?

Ille værnt
Foto: Stein Roger Berg / NRK

Rygge har varmerekorden for Østfold, der ble det den 3. august 1982 målt 34,2 grader. Gradestokken har krøpet stadig nærmere dette tallet i Rygge i sommer, men har foreløpig stanset på 32,2 grader, som er årets varmerekord i fylket. Det ble målt i Rygge mandag 21. juli.

Det nærmer seg enda mer julirekorden for Østfold. Den er målt i Fredrikstad, til 33,1 grader, så langt tilbake som den 25. juli 1870.

Det ser ut som det skal fortsette å være relativt varmt, og det vil ihvertfall komme opp i 33 grader enkelte steder. Så det er ikke umulig at rekorden slås.

Nina Larsgård, Meteorologisk institutt

Meteorologene følger 14 målestasjoner i Østfold, men noen gir bare nedbørsdata. De som registrerer temperaturer viser i stor grad rekorder oppe på 30-tallet. Som to av de nyeste målestasjonene – Strømtangen Fyr og Rakkestad, som ble tatt i bruk henholdsvis i 2002 og 2009.

Skal det skje, må det skje nå

Vakthavende meteorolog Nina Larsgård tror at hvis det skal settes nye rekorder nå, så må det skje før helga.

Nina Elisabeth Larsgård

Til helga ser det ut til at vi er nede på normale sommertemperaturer igjen i Østfold, tror vakthavende meteorolog Nina Larsgård.

Foto: Meteorologisk institutt

– Det ser ut som det skal fortsette å være relativt varmt, og det vil i hvert fall komme opp i 33 grader enkelte steder. Så det er ikke umulig at rekorden slås. Men jeg tror det er større sannsynlighet for en tangering eller rett under, sier Larsgård.

– Og det er vel bare noen få dager vi har på oss?

– Det er det. Vi får se hvor høyt det blir i dag, og så er det torsdag og fredag. Så er det ventet en overgang lørdag og søndag, med et værskifte som vil gi oss mer normal sommertemperatur på 20 til 25 grader og litt nedbør.

– Langtidsvarselet framover ser ut til å holde se på dagstemperaturer på opp til 25 grader. Etter det vet vi ikke enda. Der må vi se hva som kommer, fortsetter Larsgård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tatt tolv ganger uten førerkort

    En 37 år gammel haldenser er dømt til fengsel i et år og fire måneder blant annet for fire tilfeller av kjøring i narkorus og tolv tilfeller av kjøring uten førerkort. Mannen, som aldri har hatt førerkort, er dømt for kjøring i ruset tilstand fem ganger tidligere og han er straffet 17 ganger tidligere for kjøring uten førerkort.

  • Fredrikstad-forfatter nominert

    Roskva Koritzinsky (28) er nominert til Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden». Koritzinsky er vokst opp i Fredrikstad, og debuterte som forfatter for fire år siden. 12 andre nordiske forfattere er nominert til prisen.

    Roskva Koritzinsky
    Foto: Aschehoug forlag