NRK Meny
Normal

Rygge får utslippstillatelse

Drikkevannet til 60.000 østfoldinger står ikke i fare, mener Fylkesmannen.

fly fra Moss Lufthavn Rygge
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Rygge Flystasjon har fått en permanent utslippstillatelse som gjelder fra 1. januar 2008.

- Tillatelsen vil sikre god og varig vannkvalitet i grunnen, bekker og i Vansjø, skriver Fylkesmannen på sine nettsider.

Må samle opp avisingsvæske

Fylkesmannen krever at Moss Lufthavn Rygge samler opp 85 prosent av avisingsvæsken som benyttes når fly tar av på vinterstid.

Kravet gjelder fra første dag, selv om Miljøverndepartementet ville gi lufthavnen et år på å nå oppsamlingsmålet.

- I ny og permanent tillatelse er det lagt stor vekt på bruk og oppsamling av avisingskjemikalier og mulig påvirkning av grunnvann og bekkevann. I tillegg er det lagt vekk på tiltak mot akutt forurensning, som er den største trusselen mot drikkevannskvaliteten i Vansjø, skriver Fylkesmannen.

Ikke tidsbegrenset

Flyfoto . Rygge flyplass

En rekke tiltak har blitt gjennomført for å sikre at forurensning fra flyplassen ikke havner i mossingenes drikkevann.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

En rekke tiltak har blitt gjennomført for å sikre at forurensning fra flyplassen ikke havner i mossingenes drikkevann. Blant annet er det anlagt fangdammer i bekkene som leder til Vansjø, som skal samle opp forurensende stoffer i tilfelle det skjer et stort utslipp.

Flere har oppfordret til å gi en tidsbegrenset utslippstillatelse til flyplassen, for å kunne se an hvilken forurensingseffekt flytrafikken får for naturen.

Fylkesmannen har likevel valgt å gi en permanent utslippstillatelse til flyplassen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.