NRK Meny
Normal

– Norsk lov skal gjelde for Ryanair

Moss tingrett har avgjort at arbeidsrettssaken mellom Ryanair og den tidligere ansatte Alessandra Cocca skal avgjøres etter norske lover og gå i Moss tingrett.

Ryanair

Moss tingrett har avgjort at norsk lov skal gjelde arbeidsrettssaken mellom Ryanair og en tidligere ansatt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alessandra Cocca var fast ansatt i Ryanair med base på Rygge fra april 2012. Ti måneder senere ble hun oppsagt, etter påstander om at hun ikke mestret jobben om bord. Foranledningen var at Cocca hadde varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen på flyet der hun jobbet.

Cocca stevnet deretter Ryanair for Moss tingrett for usaklig oppsigelse. Ryanair på sin side legger til grunn at de er et irsk selskap, og at deres ansatte jobber om bord på irskregistrerte fly. Derfor må irsk rett gjelde og saken gå i Irland, hevder selskapet.

I juni 2013 kom også Moss tingrett til at saken ikke kunne gå for norsk rett, og avviste saken.

Saken ble anket til Lagmannsretten, som slo fast at den skal gå i norsk rett. Ryanair anket videre til Høyesterett, som i juni i fjor til slutt avgjorde at oppsigelsessaken skal gå i Moss tingrett.

Lovvalg

Zuzanna og Alessandra Cocca

Alessandra Cocca (t.v.) har vunnet fram med sin sak overfor Ryanair. Oppsigelsessaken skal gå for norsk rett med norske lover til grunn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Videre måtte det avgjøres om saken skal dømmes etter norsk eller irsk lov.

Nå har altså Moss tingrett også slått fast at det er norsk lov som skal gjelde. Dermed må Ryanair for første gang møte en tidligere kabinansatt i norsk rett i en arbeidsrettssak som skal behandles etter norske arbeidslivslover.

Rettens hovedargument er at saksøkeren må anses til vanlig å ha utført sitt arbeid i Norge, i henhold til Roma I-forordningen.

Ryanair har hele tiden hevdet at Alessandra Cocca hadde sitt arbeidsforhold knyttet til rekrutteringsselskapet Crewlink i Irland, og at det i arbeidsavtalen er slått fast at irsk rett gjelder i tvistesaker.

Retten har avvist dette, og lagt vekt på hvor hennes arbeid var i det daglige, nemlig med utgangspunkt i Moss lufthavn Rygge. Ryanairs mannskap på Rygge er bosatt i nærheten av Rygge og flyene står der over natten.

Anker umiddelbart

I en epost til NRK sier Ryanairs kommunikasjonssjef Lisa Cashin at de med en gang har bestemt seg for å ta saken videre i den norske rettssystemet.

– Ryanair har instruert våre advokater til å umiddelbart anke denne avgjørelsen. Coccas arbeid fant sted utenfor Norge, av en italiensk statsborger, ansatt på en irsk kontrakt, av et irsk selskap underlagt irsk lov, skriver kommunikasjonsrådgiver Lisa Cashin.

– Og siden Cocca aksepterte å betale sine skatter og avgifter til Irland, motta lønn på en irsk bankkonto og tilbrakte sin arbeidstid om bord i et irsk-registrert fly, som av EU er definert som irsk territorium, er det klart at hun jobbet i Irland, og ikke Norge. Så denne saken bør behandles under irske lover og ikke norske, legger hun til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.