NRK Meny
Normal

Ruud vant mestermøtet i Østfold

Slo svensk tennislegende i Halden tennisklubb. Men lenge så det helsvart ut.

Christian Ruud

Christian Ruud vant oppvisningskampen mot Anders Järryd.

Foto: Bjørn Grønlien

Foran nesten 70 tilskuere i tennishallen i Halden vant Ruud, Norges beste tennisspiller gjennom tidene, søndagens oppvisningskamp mot Anders Järryd med sifrene 7-6, 2–6 og 10–7.

– Det var små marginer som avgjorde kampen, sa Ruud etter kampen, tydelig fornøyd.

Tidenes tenniskamp i Østfold

Dette var første gang to så meritterte spillere var i aksjon i Østfold.

Hele åtte Grand Slam-titler i double kan Järryd skilte med. 1985 var svensken rangert som verdens beste doublespiller, og i single var han som best nummer fem på verdensrankingen.

Som best var Ruud nummer 39 i verden, i 1997.

– At dette er de mest meritterte spillerne som noen gang har spilt i Østfold, er det ingen tvil om, sier Carsten Stang, pådriver og styremedlem i Halden tennisklubb.

Ble plutselig bekmørkt i hallen

Oppvisningskampen ble som ventet jevnspilt. Spillet bølget frem og tilbake i første sett, uten at verken Ruud eller Järryd klarte å skaffe seg et spillemessig overtak.

Plutselig så det imidlertid helsvart ut, bokstavelig talt. Lyset gikk, og det ble bekmørkt i hallen. Da var stillingen 6-5, og Ruud var bare to poeng unna det første settet.

Etter seks minutter kom lyset tilbake, og kort etter sikret Ruud seg det første settet etter et jevnspilt tiebreak.

– For min del gjorde det ikke noe at lyset gikk mot slutten av første sett, forsikret Ruud etter kampen.

– Men det var nok litt verre for Järryd, for han lå under og måtte holde servegamet sitt. Så han kom kanskje litt ut av rytmen, tilføyde Ruud, omtrent på dagen 13 år etter at han la opp som profesjonell tennisspiller. Datoen var 28. mai 2001, etter tap i første runde i French Open.

vant Christian Ruud og Anders Järryd

Stjernemøte: Foran nesten 70 tilskuere i Halden tennishall vant Christian Ruud (til venstre) oppvisningskampen mot Anders Järryd, som blant annet har vunnet et par Grand Slam-titler sammen med selveste Stefan Edberg, kjent for elegant serve- og volleytennis. I midten står Carsten Stang i Halden tennisklubb.

Foto: Bjørn Grønlien

Fantastiske passeringsslag

Andre sett ble også velspilt, med en rekke imponerende ballvekslinger. I hardt pressede situasjoner slo blant annet Ruud til med flere fantastiske vinnerslag som suste forbi Järryd, kjent for effektivt serve- og volleyspill.
Allikevel var det svensken, som snart blir 53 år, som dro i land det andre settet, 6–2.

Dermed ble det et såkalt matchtiebreak, der det var førstemann til ti poeng (måtte vinne med to poengs overvekt). Her var det til slutt Ruud som trakk det lengste strået, 10–7 – med litt hjelp fra den svenske tennislegenden, som gjorde flere avgjørende feilslag mot slutten av kampen.

– Jeg er fornøyd med spillet mitt. Dette var tross alt den første ordentlige kampen jeg har spilt på lenge, sa Ruud rett etter at seieren var sikret.

– Spilte du mer aggressivt enn du gjorde i dine glansdager?

– Ja, jeg gjorde faktisk det. Järryd spiller hurtig innendørstennis, og da nytter det ikke med grustennis. Jeg måtte gå på og er spesielt fornøyd med returene mine.

Ruud glemte Østfold-kamp

Etter kampen fortalte Ruud at dette var første gang han hadde spilt i Østfold. Da grep dommeren inn.

– Det stemmer ikke. Ruud spilte en lagkamp i Sarpsborg for rundt ti år siden. Han slo Jon Sverre Grønnerød 6-0, 6–0. Det er jeg helt sikker på, innskjøt Henrik Norvald, selv en habil spiller i Halden tennisklubb.

– Ja, det stemmer det! Nå husker jeg kampen, repliserte Ruud smilende.

Inspirerte lokale tennishåp

Storkampen mellom Ruud og Järryd avsluttet helgens tenniscamp i Halden tennisklubb, der fem unggutter i alderen 12–15 år fikk muligheten til å trene med den svenske tennislegenden.

– Hver dag, fra fredag til søndag formiddag, trente guttene med Järryd, som er en jordnær og veldig fin fyr med masse kunnskap om tennis, sier Geir Andersen, initiativtaker til det hele.

Guttene som fikk gode råd fra Järryd, som i 1985 nådde semifinalen i Wimbledon, var William Stang (Halden), Jesper Borgersen (Halden tennisklubb), Ole Marius Staal (Halden), Anders Irvam (Fredrikstad) og Lars Gorgus Coward (Sarpsborg).

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full jubel på tribunen

    De rundt 30 sarpingene på hjemmebanen til HNK Rijeka feiret ellevilt etter at laget deres vant.

    Sarpinger på kamp
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Se nyhetene fra Østfold 23:11

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.