NRK Meny
Normal

Rustet for norske-fyll

Strømstad kommune stenger vinmonopolene og henter ekstra politistyrker til feiringen av årets skjærtorsdag.

Det kommer også i år til å være store politistyrker og trafikkregulering i Strømstad på skjærtorsdag.

Fyll og bråk fra nordmenn, som besøker kommunen denne dagen, er et stort ordensproblem.

Fra år til år økte problemene utover på 2000-tallet, og slagsmål, fyllekjøring og hærverk tok overhånd, på det som skulle være en fest- og handledag i Sverige.

På norsk side er butikkene stengt, mens i Sverige er dørene vidåpne på skjærtorsdag, og derfor drar flere titusener over grensen til Strømstad og Svinesund denne dagen.

Les også:

Systembolaget, Sverige

Tre år med stengte pol skjærtorsdag har gitt ønsket resultat. Færre bråkmakere kommer til Strømstad, som følge av mye politi og mangel på sprit, men bråket har dempet seg.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ingen sprit å få

For fjerde året på rad vil Strømstad kommune nekte tørste nordmenn polvarer på skjærtorsdag.

- Erfaringene fra de foregående årene har vist oss at stengte systembolag gir langt mindre bråk, sier Strømstad kommunes informasjonssjef Jan Palmblad til nrk.no.

De to systembolagene i Strømstad omsetter årlig ekstreme mengder i svensk målestokk, og begge ligger i toppskiktet på Systembolagets egen omsetningsstatistikk.

- Effekten av å stenge Systembolaget var umiddelbart god, da vi prøvde dette første gang og bråkmakerne ser ut til å dempe seg eller holde seg vekk. Dørene er stengt skjærtorsdag og langfredag, men åpnes igjen på påskaften, sier Palmblad.

Norsk politi representert i Strømstad på Skjærtorsdag

Norsk og svensk politi samarbeider skjærtorsdag. Når festen er slutt i Strømstad reiser mange til Halden for å fortsette feiringen.

Foto: Espen Evensen / NRK

Store politistyrker

Vanlige besøkende til Strømstad har over mange år vært uroet av regelrette gateslag med svensk politi, som fulle nordmenn har stått bak.

Med politihelikoptre, hester, hunder og godt rustede politimannskaper har Strømstad klart å dempe bråket og redusere slagsmål, fyllekjøring, ruteknusing og kvitte seg med andre ubehageligheter.

Også i år kommer flere ti-talls politimenn fra store deler av Vest-Sverige til å bli kalt inn til Strømstad på skjærtorsdag.

- Vi har hatt store politistyrker her de senere årene, og det har vært en suksess, i kombinasjon med stengte Systembolag.

Det har blitt færre besøkende, etter at disse tiltakene ble satt inn - men jeg regner med at rundt 10 000 personer kommer til å gjeste Strømstad nettopp på skjærtorsdagen, sier Palmblad.

Skjærtorsdag i Strömstad

Sentrumsgatene i Strømstad vil bli holdt åpne, men blir regulert også i år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mange i arrest

Selv om spriten er borte og det kryr av polti i gatene, er det mange nordmenn som allikevel ikke klarer å holde seg på matta.

Årlig er det rundt 50-100 arrestasjoner i Strømstad av folk som lager bråk og er fulle.

Fra Strømstad pleier norske og svenske ungdommer å reise til Halden, når feiringen på svensk side ebber ut skjærtorsdag ettermiddag, og festen fortsetter med tilhørende bråk i Halden.

De siste par årene har norsk og svensk politi samarbeidet på begge sider av grensen denne dagen, og det har gitt gode resultater.

Strømstad kommune og næringslivet i byen lar seg ikke skremme av fyll og bråk, og håper at mange nordmenn tar turen til byen.

- Nordmenn er alltid velkomne hit, også på skjærtorsdag for å handle og hygge seg hos oss, sier Jan Palmblad til nrk.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.