NRK Meny
Normal

Ruster seg for norskefylla

Strömstad kommune forbereder seg på norsk skjærtorsdagsfyll. Masse politi og regulering av trafikken til tross; i år får de besøkende mer spillerom.

Politiet i Strömstad, skjærtorsdag
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er et årvisst fenomen at nordmenn valfarter til Strömstad skjærtorsdag. Tidligere år har køene til og fra byen fra norsk side vært flere mil lange.

Norskeinvasjonen forventes ikke å bli noe mindre enn i fjor, i og med at kronekursen er i norsk favør.

Også i år vil Strömstad kommune satse tungt på vakter og politi for å begrense bråk og trafikkproblemer.

 

Peter Birgersson, Strömstad kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Bøyde unna for kremmerkritikk

Storinnrykk av nordmenn på tur til Strömstad skjærtorsdag er en tradisjon, og noe svenskene setter pris på. Men årlig har Strömstad kommune hatt reparasjonsutgifter på flere hundre tusen kroner etter nordmenns herjinger.

- Det er noen få som ødelegger for de mange, og vil skal følge godt med på det som skjer, sier informasjonssjef Peter Birgersson i Strömstad kommune til NRK.

Etter skjærtorsdagsfeiringen i fjor, da sikkerhetstiltakene i sentrum var strengere enn noensinne og begrensningene i biltrafikken var sterk, kom det kritikk fra butikkeierne i byen, som mente at det hadde vært for lite futt og fart i Strömstad på skjærtorsdag.

 Butikkeierne hevdet at det var dårlig omsetning på skjærtorsdagen i forhold til tidligere år.

- Vi tar inn over oss denne kritikken, og vi vil i år lempe noe på mulighetene for å kjøre i sentrum. I ettertid vil vi evaluere hvordan det hele har forløpt når vi har årets skjærtorsdagsfeiring bak oss, sier Birgersson.

Skjærtorsdag i Strömstad
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Politiet rustet til tennene

Svensk politi samles skjærtorsdag i Strömstad fra hele Västra Götaland-regionen, og uten å si noe om hvor mange som skal delta i år, er det klart at det blir store ekstrastyrker også på skjærtorsdag i 2007.

I fjor var mannskaper hentet inn helt fra Göteborg, og storbypolitiet - som er vant med å håndtere større menneskemengder - tok seg glatt av fulle, unge nordmenn som yppet seg.

I 2006 var det første gang tjenestemenn fra Polisens Rytteriavdeling i Göteborg var på plass i Strömstad. De tre hestene gjorde nytte for seg i gatene i møtet med fulle nordmenn.

Også den svenske Kystvakta deltar i bevoktning av byen, og patruljerer langs bryggene og ved fergekaia.

I 2006 ble rundt 15 nordmenn arrestert i byen under skjærtorsdagsfeiringen. Det er halvparten så mange som året før.

Dirigerer trafikken

- All biltrafik kommer til å bli dirigert med vaktmannskaper, og vi ønsker også denne gangen å hindre biler i å kjøre rundt og rundt i sentrum av byen, slik man har gjort tidligere år, sier informasjonssjef i Strömstad kommune, Peter Birgersson, til NRK.

Både i 2004, 2005 og 2006 ble trafikken dirigert i sentrum, og i fjor ble det satt opp busser fra parkeringsplasser utenfor sentrum, slik at alle som ville skulle kunne komme seg inn til butikkene.

Han sier at det ikke er tatt stilling til foreløpig om de vil sette opp busser fra utkanten av byen til sentrum i år.

Skjærtorsdag i Strömstad
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

 

Villmannskjøring og flaskeknusing

Tidligere år har nordmenn parkert to og to ved siden av hverandre i gatene, samt parkert på fortau og i parker.

Fyllekjøring, flaskekasting fra biler og villmannskjøring i sentrumsgatene har preget dagen tidligere i år.

- Det er jo for å kunne få frem brannbiler, ambulanser og politi i sentrumsgatene at vi må ha kontroll på trafikken og vil regulere den med vaktmannskaper på knutepunkt i sentrum, sier Birgersson. 

Han forteller at butikkene i Strömstad har normal åpningstid, og at kommune, politi og handlende satser på at alt går bra til alles beste.

- Jeg skulle ønske det var slik som for 20 år siden, da folk kom hit for å handle å hygge seg. Men tidene forandrer seg, og da må vi tilpasse sikkerhetsopplegget etter den nåværende situasjonen, sier Birgersson som passer på å ønske alle hjertelig velkommen til Strömstad på skjærtorsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: