– Jeg ble nødt til å føye til noen punkter på loggen for natten

Russen på Tomb videregående skole har gjort det til tradisjon å finne på ufarlige sprell med de yngre elevene.

Russehyss på Tomb

Russen fjernet nettingen på høyballen for å lage mer søl - uten å tenke på at de måtte rydde opp selv.

Foto: Privat

Naturbruksskolen Tomb videregående skole i Østfold er en internatskole med 240 elever.

Med rundt 135 elever som bor på skolens internat, og dermed har god tilgang til skolens lokaler store deler av døgnet, er det ikke uvanlig at lærerne og medelevene må finne seg i små «hyss». Spesielt fra skolens russ.

– På en skole som dette må vi både regne med og tillate slike ting. Så lenge man ikke ødelegger eller gjør hærverk er det bare morsomt, sier Ole Kristian Unnerud som er lærer i byggteknikk ved skolen.

Russen fikk tilbakesmell

Russehyss på Tomb

Høyballen sperret bunnen av trappa ned til spisesalen på Tomb videregående skole.

Foto: Privat

Han var husvert på skolen mandag kveld og natt til tirsdag, og startet tirsdagen med å skrive i loggen at det hadde vært stille og rolig natt.

Så gikk han til spisesalen for å spise frokost.

– Da jeg kom ned måtte jeg snu i trappa og føye til noen punkter i loggen, ler han.

I løpet av natten hadde russen ved skolen nemlig rullet inn en stor høyball og plassert den godt i enden av trappa i spisesalen.

– Vi var tre personer som rullet den inn, en høyball veier jo ikke så mye. Også tok vi av nettingen for å lage litt ekstra søl, sier russepresident Knut Olav Øvreeide.

– Men å ta av nettingen endte med en tilbakesmell, for det var jo vi selv som måtte rydde opp igjen, legger han til.

Død grevling på do

Russehyss på Tomb

Russen fant en død grevling i veikanten, som ble plassert på badet på skolen. Grevlingen ble tatt hånd om på forsvarlig måte i etterkant.

Foto: Privat

Russepresidenten er enig med lærer Unnerud at slike spøker er morsomme, så lenge de ikke går utover noen andre.

– Vi har hørt mange eksempler på russ som har gjort ting som har gått utover andre og fått konsekvenser. Vi har snakket om dette her på skolen, og vi er enige om at den beste moroa, den som folk ler mest av etterpå, det er den som ikke går utover noen. En høyball i matsalen for eksempel.

De hadde også lagt en død grevling på badet til medelevene.

– Den luktet ganske vondt. Det var ei jente som hadde fått seg en stor overraskelse da hun skulle på do på natta, sier Unnerud.

– Det var en grevling som hadde blitt påkjørt og lå død i veikanten, så vi hadde ikke gjort noe med den. Etterpå ble vi kvitt grevlingen på en forsvarlig måte. Den har blitt levert på samme sted som produksjonsdyrene på naturbruksskolen blir når de dør, sier russepresident Øvreeide.

Laget fjøs i spisesalen

Synderne meldte seg selv til lærerne og ryddet også opp etter seg på egen hånd.

– Vi ble enige om at vi skulle rydde opp selv, før vi gjorde dette. Høyballen fikk vi ut på et kvarter, men grevlingen var litt mer jobb. Det var ikke noe delikate saker og vi måtte vaske gulvene skikkelig. I ettertid ser vi at det hadde vært bedre om grevlingen hadde fått ligge på en plastsekk, sier Øvreeide.

Unnerud selv tok det hele med godt humør.

– Det er når ting blir ødelagt at slike ting ikke er noe stas. Denne gangen var det ikke verre enn at de som hadde gjort det meldte seg selv og ryddet opp igjen. Det er noen herlige elever, så alt er bare gøy og moro.

Har slike ting vanlig å gjøre blant russen på Tomb?

– Det har hendt lignende ting her før. Jeg har hørt historier fra lenger tilbake om at det har stått både sauer og kalver i spisesalen når folk har kommet om morgenen. Da har man altså gjort om spisesalen til et fjøs, sier han og legger til.

– Men det er ikke snakk om vanskjøtsel, dyrene hadde det som plommen i egget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: