– Rus er det eneste vi har felles, men det er ikke et tema hos oss

Niklas Aaland briljerte mellom stengene under gatelagenes turnering i Valhall i Oslo i går og i dag. Til tross for flere tap enn seire var det ingen ikke noen vits å deppe av den grunn. For fotballen betyr så mye for burvokteren.

Niklas Aaland var turneringens desidert beste keeper

Niklas Aaland var turneringens desidert beste keeper. Nå håper han på landslagsspill neste år.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det er det som holder meg rusfri. Uten gatefotballen er det ikke sikkert jeg hadde vært her i dag, sier Aaland til NRK.no etter den siste kampen.

Laget fra Fredrikstad spilte fire kamper i de innledende rundene. Tre av dem endte med tap, mens en kamp gikk de seirende ut av. Det var nok til å gi dem en tredjeplass i puljespillet. I dag møtte de Vålerenga ti en sølv-finale, men også den kampen endte med tap.

Men østfoldingen markerte seg kraftig ved å fremstå som turneringens klart beste keeper.

– Jeg vet ikke helt, jeg har gjort noen greie redninger, men det har vært mange mål imot også, sier han beskjedent.

LES OGSÅ

Ble snakket om på tribunen

Gatefotball

Det hører med til selvfølgelighetene at en keeper i ny og ne må lage straffe ved å feie ned motspillerne

Foto: Espen Torgersen / NRK

Burvokteren gjorde sine saker såpass bra at han også fikk vokte målet for laglederne, som samlet sammen et lag for å gi suverene Rosenborg litt motstand. Under kampen var det kun en spiller publikum snakket om – målvakten som stengte buret.

– Det er i så fall veldig morsomt. Jeg hadde jo noen gode redninger, så det er moro å høre.

Men livet har ikke alltid vært en dans på roser for Aaland. Som ung gutt spilte han fotball aktivt, men ifølge han selv, så ruset han bort ungdomstiden sin.

– Da jeg spilte fotball var jeg forsvar og midtbane. Jeg var også på kretslaget. Men når en driter seg ut og rusler bort ungdomstiden, så blir det gatelaget i stedet, sier han.

Han ble en del av gatelaget da han var på ADHD-trening på Moss sykehus. Og han tror at fotballen fikk han gjennom en vanskelig tid.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fredrikstads lag under gatelagenes turnering i Valhall

Til tross for flere tap enn seire var det en fornøyd gjeng som i dag spilte sin siste kamp i turneringen på Valhall i Oslo.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Vin ødela VM-sjansene

– Det var kanskje gatefotballen som reddet det at jeg klarte å fullføre oppholdet. Det var jo i forhold til avrusning på ADHD-trening. Nå spiller vi fotball tre ganger i uka og i går var vi på Ullevål. Vi har en kjempegod lagmoral og har det morsomt sammen. Det vi på gatelaget har til felles, er jo at vi alle er tidligere rusmisbrukere, men rus er aldri et tema når vi snakker samme. Det viser bare hvor godt vi går sammen som gruppe når det eneste vi har felles ikke er et tema, sier han.

Da han gjorde comeback på fotballbanen, valgte han keeperplassen fordi han selv føler han ikke har kondisjon til å spille en hel kamp. Det har også ført til at han er i landslagsdiskusjonen.

– Jeg var med på forrige landslagssamling for gatelag, men problemet er at jeg drakk et glass vin under middagen i bryllupet til broren min. Det var nok til å bli kastet ut.

– Du aner ikke hvor kjipt det er, legger han til.

Tidligere storscorer viste frem gamle kunster

Lagleder, tidligere FFK-spiller, Lars Petter Hansen viste frem gamle kunster

Lagleder, tidligere FFK-spiller, Lars Petter Hansen viste frem gamle kunster.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Om to dager reiser det norske gatelandslaget til Chile for å spille VM, og der skulle Aaland så gjerne ha vært med.

– Jeg har så lyst til å bli med, men jeg dreit meg ut, og det var jeg som tok det glasset med vin. Men det kommer et nytt år. Da skal de til Amsterdam og der skal jeg være med, slår han fast.

– Niklas gjorde ei blemme og fikk ikke være med til VM. Det er synd, for han er veldig god, sier gatelagets trener, tidligere FFK-spiller, Lars Petter Hansen.

Den tidligere storscoreren spilte selv en kamp under turneringen, og noterte seg for to scoringer i lagledernes kamp mot Rosenborg.

Lag som deltok i turneringen var Rosenborg, Vålerenga, FFK, Asker og Stabæk. Det var Vålerenga som arrangerte turneringen.