Hopp til innhold

Rundt 30 omskjæringer ved norske sykehus hittil i år

Landets offentlige sykehus har hittil i år utført vel 30 omskjæringer.

Medisinsk utstyr til omskjæring

Ringvollklinikken i Østfold ønsker å gjennomføre seks til tolv operasjoner på en fast operasjonsdag i måneden. Dette er medisinsk utstyr til å gjennomføre inngrepet.

Tall fra Norsk pasientregister, helseregionene og de største helseforetakene viser oppsiktsvekkende lave antall operasjoner, skriver Dagsavisen.

I perioden mellom 1. januar og 30. april ble det registrert elleve omskjæringer på landsbasis. Sørlandet sykehus foretok fem omskjæringer i perioden fra mai til juni, og i Østfold har ti nyfødte gutter blitt omskåret til nå.

Ved Østfold sykehus har leger og helsepersonell reservert seg mot å gjennomføre inngrepet, og de har derfor valgt å kjøpe tilbudet ved den private Ringvollklinikken i Hobøl.

Ifølge klinikksjef Else Marie Skjærengrud ønsker Ringvollklinikken å etablere en fast operasjonsdag i måneden.

– Vi håper å få gjennomført fra seks-sju til tolv operasjoner hver gang, sier hun til Dagsavisen.

Kjøper privat

Regjeringen anslo et behov for 2.000 omskjæringer hvert år da Stortinget i juni i fjor vedtok å innføre ordningen.

Tallet var basert på antall fødsler av muslimske gutter i Norge hvert år. Det er også tradisjon for omskjæring av nyfødte jødiske gutter, men antall jøder i Norge er svært lavt.

Ikke alle sykehus tilbyr rituell omskjæring, og løsningen da er at det offentlige kjøper tjenester ved private klinikker eller henviser til andre sykehus.

Over 100 på venteliste

Diskusjon om reservasjonsmulighet

Trond Markestad (i midten) i Rådet for legeetikk og professor i barnemedisin vil vite mer om de lave tallene for omskjæring.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål og Akershus universitetssykehus har ventelister på henholdsvis 55 og 60 gutter.

Ullevål vil starte tilbud med omskjæring til høsten. Ullevål og Ahus er ventet å være de sykehusene som vil få størst etterspørsel om omskjæring, så de lave tallene som er registrert på landsbasis til nå, kan endre seg.

Men Trond Markestad, leder i Rådet for legeetikk og professor i barnemedisin, synes de lave tallene er interessante. Han ønsker å vite om forklaringen er at foreldre fortsatt tar med seg nyfødte til utlandet for å få utført inngrep der.