Normal

Røykdykkere bar ut bevisstløse brannofre

Røykdykkerne vitnet i dag om dødsbrannen i Rakkestad i januar i fjor.

Boligbrann Rakkestad

En mann er tiltalt for å ha forårsaket brannen i Rakkestad som kostet to liv i januar 2014.

Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix

– Flammene slo ut mot oss i døra, fortalte Jan Vegar Stubsrud, som var førstemann inn i huset.

– Brannen i gangen slår vi fort ned, fordi der er det gassen som brenner. Men inne på kjøkkenet var det treverket som brant.

Bevisstløse ofre

– Det brant ikke i stua, men det var veldig mye røyk over alt. På kjøkkenet var det helt tett av røyk. Vi kunne ikke se vinduene, så vi ba de på utsiden knuse vinduene for å få ut røyken.

Stubsrud fant sammen med sin kollega og bror Bjørn Erik Stubsrud den tiltaltes samboer og datter, og bar jenta ut før slukkingen fortsatte.

– De var i nattøyet, og bevisstløse, fortalte de to røykdykkerne.

– Min kollega tar med seg jenta, forklarte Bjørn Erik Stubsrud.

– Jeg tar tak i kvinnen, og vi kommer oss ut. Ute har flere av våre kollegaer kommet. De tar tak i jenta, og den andre røykdykker kommer og hjelper meg med å få kvinnen ut.

Ute starter nødetatene umiddelbart med livreddende førstehjelp på de to ofrene.

Jan Vegar Stubsrud forklarte også at han hadde inntrykk av at brannen startet på kjøkkenet. Hvor lenge han var inne i det brennende bygget er mer uklart.

– Det fins sikkert i politiets logger. Tid er noe det er veldig vanskelig å forholde seg til når vi er ute på slike oppdrag, sa Stubsrud.

– Vi slukker, og gjør oss opp en formening om at det brenner mest på kjøkkenet. Men i ettertid er det ikke lett for meg som røykdykker å si mye om det. Det var på kjøkkenet det var mest brent da jeg var inne.

Støtter påtalemaktens påstand om uaktsomhet

Ifølge forklaringen som Stubsrud ga til politiet etter brannen, la han merke til at det lå noe oppe på komfyren, som hadde smeltet. Da han ble minnet på sin forklaring i rettens, sa han seg enig i den vurderingen han hadde gjort da.

Dette kan støtte påtalemaktens påstand om at den tiltalte hadde lagt et fleskestykke på en plastfjøl oppe på komfyren. Aktor mener tiltalte så glemte at dette lå der, og at dette forårsaket den fatale brannen.

Ifølge byggets eier førte brannen til skader på bygget på fire millioner kroner eller mer.

Utover dagen skal flere av dem som var på stedet, forklare seg om selve brannen. Advokatene begynner trolig med sine prosedyrer og påstander etter lunsj.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trær har blåst ned

    Politiet har i løpet av natten fått mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold. De forventer at ytterligere trær vil blåse over ende og oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig i høstmørket.

  • Lastebil veltet på E6

    En lastebilsjåfør er sendt til sykehus for sjekk etter at semitraileren han kjørte veltet på E6 i Vestby i natt. For å unngå forsinkelser i trafikken har politiet og Vegtrafikksentralen bestemt at lastebilen skal fjernes først natt til fredag.