NRK Meny
Normal

Roser sine frivillige og riser myndighetene

Dette er ikke over om en uke, sier Røde Kors-presidenten etter å ha besøkt sine frivillige flyktninghjelpere i Østfold.

Sven Mollekleiv

Røde Kors-president Sven Mollekleiv kan knapt rose sine frivillige i Østfold nok for den innsatsen de har gjort for flyktningene.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Sven Mollekleiv har i dag besøkt de midlertidige flyktningmottakene på Ørmen og i Sarpsborg i Østfold. Han kan ikke få rost de frivillige nok.

– De har organisert et fantastisk ventemottak. Tusen takk til hver og en av dem som har stilt opp på en eventyrlig måte fra første dag her i Sarpsborg og i hele Østfold, sa Mollekleiv etter å ha besøkt Kurland kirke i ettermiddag. Han hilste også fra politimester Steven Hasseldal i Østfold, som fortalte ham at dette ikke hadde vært mulig å få til uten de frivillige, som stiller opp på en trygg, god og velorganisert måte.

Sven Mollekleiv Kurland

Det er grunn til å være bekymret over innsatsen fra det offentlige Norge, mener presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv. Her i samtale med frivillige ved Kurland kirke i Sarpsborg i dag.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Innsatsen fortsetter på ventemottakene til driften av det nye mottakssenteret i Råde er i gang, forsikrer Røde Kors-presidenten.

Måtte ta etterslepet fra det offentlige

Han legger til at ikke alle, spesielt i det offentlige, ser ut til å ha tatt innover seg omfanget og tidsperspektivet knyttet til flyktningkrisen. Den frivillige innsatsen viser også at det offentlige ikke hadde tilstrekkelig beredskap til å ta imot så mange på så kort tid, sier Mollekleiv.

Vi har sett at helseutfordringen er større enn først antatt, og vi utfordrer derfor myndighetene til å gjøre mer.

Sven Mollekleiv, president Norges Røde Kors

– Derfor må vi uttrykke bekymring til justis- og beredskapsministeren. Vi må også rope høyt om hvor viktig det er å se alt i sammenheng: Helsebehov og registreringsbehov. Dette med å bli tatt imot raskt, verdig og ordentlig, slik at ingen skal måtte ligge på gata, fortsetter Røde Kors-presidenten.

Dette kommer til å vare

- Vi har sett at helseutfordringen er større enn først antatt, og vi utfordrer derfor myndighetene til å gjøre mer. De er nødt til å ta høyde for at dette kommer til å vare. Det er best for dem som kommer, de som allerede er her, og det er også best for det hele norske samfunnet at flyktningene blir behandlet ordentlig og blir en ressurs, og ikke et problem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 20:55.