NRK Meny
Normal

Lar rosene gro i en hage fra oldemors tid

I hagen til Helene Dahle dufter rosene slik de skal gjøre. De gamle slagene gjør nemlig det.

Helene lukter på roser

Det er ikke mangel på duftene roser i denne hagen

Foto: Camilla Næss / NRK

Helene Dahle og Jon Helge Lindberg har brukt mye tid på både hus og hage. Begge liker den romantiske stilen. Derfor ble funkishuset på tomta raskt revet ned og erstattet med selvbygd sveitservilla på nittitallet. Hagen matcher huset, med stauder og roser fra oldemors tid.

En lang prosess

– Det har vært en lang og lærerrik prosess. Hagen har kommet til etter hvert, ved å bytte og dele på stauder, avleggere og frø, smiler Helene Dahle.

Romantisk hage
Foto: Camilla Næss / NRK

Hun ønsket en romantisk hage, og har skaffet seg mange slag duftende roser opp gjennom årene. De blomstrer en kort periode om sommeren, men de avløser hverandre, slik at det alltid er noen som blomstrer.

– Sånn er det med de gammeldagse, historiske sortene. De blomstrer kort men dufter fantastisk, sier Helene.

Felles interesse i hagen

Helene Dahle og Jon Helge Lindberg i drivhuset

Helene Dahle og Jon Helge Lindberg i drivhuset

Foto: Camilla Næss / NRK

De elsker å oppholde seg hjemme, og har alltid nye prosjekter på lur. Jon Helge er den nevenyttige typen. Han har snekret huset, sveiset rosebuer, bygd pergola og støpt murer.

– Vi er et godt team. Det er fint å ha en felles interesse, sier Jon Helge.

De tar ofte en rast og en kaffekopp i drivhuset. – Her flytter vi inn så snart det er varmt nok. I dårlig vær og kjølige kvelder tar vi middagen her.

Roser langs husvegg

Roser og fløyelstjæreblomst langs husveggen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Man skulle kanskje ikke tro det, men paret tar faktisk også ferieturer og drar fra hagen.

– Da får vi vannehjelp. Men det hender jo at jeg går glipp av en blomstrende rosebusk akkurat den uka jeg er borte, det er jo litt ergerlig selvfølgelig, ler Helene.

Hagen kan du se i programserien Hagen min på NRK1 Tirsdag 6. juni.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politihøgskolen kan havne i Moss

    Politihøgskolen bør legges ut av Oslo, men ikke for langt fra Oslo. Det sier justiskomiteen på Stortinget i sin innstilling til statsbudsjettet. Dermed øker sjansen for at den kan legges til Moss, sier Frps medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein.

  • Høili fortsetter som FFK-sponsor

    Milliardær Terje Høili vil også kommende sesong være hovedsponsoren til Fredrikstad Fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Verken klubben eller sponsoren vil si hvor mye penger som ligger i avtalen de nå har signert.