NRK Meny
Normal

Ros til Olav Thons Sverige-satsing

"Värmlands fremste velgjører" kalles Olav Thon i bransjebladet Market. Thon roses for å ville gjøre grensehandel til Skandinavias største shoppingopplevelse.

Thon tar første spadetak ved det nye Nordbysenteret

Det meste av det Olav Thon (t.v.) har tatt i langs grensen har blitt til 'gull'. Kjøpesentrene har enormt besøk og genererer mer bygging. Bildet viser Thon og Johan Orvelin fra Orvelin-gruppen (t.h.), som setter spaden i jorda for utbyggingen av de to kjøpesentrene Nordby Köpcenter og Nordby Shopping Center. Senteret får en får en totalflate på rundt 85 000 m2.

Foto: Anders Winlund / NRK

Olav Thons butikksentre i Charlottenberg og Töcksfors i Värmland blomstrer.

Så langt i år har sentrene i Värmland en 30 prosents økning, og Olav Thon utvider med 5 300 kvadratmeter i Charlottenberg, noe som gjør at senteret får en en totalflate på 36 000 kvadratmeter.

I tillegg er han tungt inne på Nordby ved Svinesund.

Har alltid likt Sverige

Bransjebladet Market, som har høy status innen handelsnæringen i Sverige, ble i fjor kåret til "Årets tidsskrift".

Nå bretter bladet ut en rosenrød historie om Olav Thons vellykkede satsing på svensk side av grensen.

Blant annet heter det at Olav Thon alltid har hatt en forkjærlighet for fjellene mellom Sverige og Norge, men at det først er i sin alders høst at kjøpesenterkongen Thon (85) har gått over grensen med sin investeringsvirksomhet.

Norske kunder

Töcksfors shoppingcenter

Den lille kommunen Årjäng ved grensen mot Ørje er av svenske Handelns Utredningsinstitut kåret til 'Årets handelskommune' i Sverige i 2007. Et Olav Thon-eid shoppingsenter er lokomotivet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Med sin satsing på svensk side har Thon skaffet mange arbeidsplasser til de ikke alt for spennende tettstedene langs grensen, som gjennom flere tiår har ligget i dyp skygge bak Svinesund og Strømstad.

At en og annen har hevet stemmen og pekt på at Thons gigantsentre har revet grunnlaget vekk for småbutikker, er av mange glemt når de entrer de store lysende supermarkedene med varetilbud man sjelden eller aldri har sett i Värmlandske skoger.

Så er da heller ikke tilbudet først og fremst myntet på svenske kunder, men de mange nordmennene som innen rimelig avstand fra grensen ser glede i å gjøre en shoppingtur til søta brors butikker, som egentlig er Olav Thons butikker.

Vil bygge mer

- Det er utrolig at det har gått så mange år innen vi så mulighetene i grensehandelen, sier Thon til Market.

Han forteller at grensehandelen etter hvert skal profesjonaliseres ytterligere og gjøres enda mer attraktiv.

Ved Nordby, syd for Svinesund, bygges nå to gigantkjøpesentre sammen i ett blant annet. I løpet av neste år skal det nye senteret, der Olav Thon står bak 55 prosent av eierinteressene, bli et av de aller største kjøpesenterene i Norden.

Senteret får 150 butikker på sine 85 000 kvadratmeter og det er prognoser for nærmere 10 millioner kunder.

- Jag tror at vi skal kunne bygge ut kjøpesentre flere steder langs grensen til å bli blant de aller største i hele Skandinavia, sier Thon til Market.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skjeggkre ga prisavslag

    Et par får 408 000 kroner i prisavslag fordi det var skjeggkre i en bolig de kjøpte på Kråkerøy i Fredrikstad for 6,8 millioner kroner. I dommen fra Fredrikstad tingrett går det fram at skjeggkre gjør minimale materielle skader, men vil være sjenerende og ubehagelig for beboerne.

    Skjeggkre i limfelle
    Foto: Sindre Reinholt
  • Maks 5 knop i Sarpsborg

    Sarpsborg kommune har innført en forskrift som begrenser farten nær holmer, skjær og land. På en avstand fra 150 meter er maksimalt tillatt hastighet 5 knop.