NRK Meny
Normal

Rødlistet art tilbake igjen i Rygge

Den utrydningstruede planten strandtorn gjør comeback i Østfold. Frø fra det aller siste fruktbare eksemplaret i fylket har de to siste årene blitt dyrket frem til små planter ved Naturhistorisk Museum i Oslo, og i dag var dagen for replanting.

Den utrydningstruede planten standtorn gjør comeback i Østfold. Frø fra det aller siste fruktbare eksemplaret i fylket har de to siste årene blitt dyrket frem til små planter ved Naturhistorisk Museum i Oslo, og i dag var dagen for replanting.

Til stede under gjeninnføringen av den rødlistede arten var blant andre lektor Kristina Bjureke ved Universitetet i Oslo. Oppgaven de tok på seg var ikke blant de letteste.

– Vi var nødt til å prøve veldig mange forskjellige metoder. Og til slutt endte det med seier, sier Bjureke.

Uhellet var ute i oktober 2010, da Statnett klarte å begrave en forekomst av Strandtorn, under et utbyggingsarbeid. Nå er de fornøyd med at skaden er rettet opp.

- Det er viktig for oss at vi bidrar til å gjeninnføre planten, og rette opp den skaden, sier Statnetts miljørådgiver Johan Olav Bjerke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjør plass til flere

    Sarpsborg 08 gjør plass til 484 ekstra publikummere under neste ukes play off-kamp før Europa League førstkommende torsdag. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det er bortetribunen som blir tatt i bruk, da de ikke venter storinnrykk fra Israel.
    VIDEO: Mann av huse for å få billetter

    Lang kø for å sikre seg billetter til neste kamp.
  • Grovt hærverk i Moss

    Omtrent tretti lyssøyler har blitt veltet og ødelagt langs bryggepromenaden i Moss i natt. Det skriver Moss Avis. Politiet har gjort undersøkelser og det er oppretta sak, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til avisa, som også skriver at Hafslund er varsla slik at man kan få tatt strømmen på søylene.