Hopp til innhold

Rockernes gave til 350-åringen

The Young Lords, Front Page og Ole I´Dole hører med til Haldenrockens historie 1980-2015. Kommende høst varsles et musikalsk show som gave fra rockerne til jubileumsbyen Halden.

Young Lords platecover

BANEBRYTENDE. Young Lords med blant annet Henning Kvitnes (nr.2 fra høyre) var et norsk foregangsband på 80-tallet.

Foto: Faksimile Young Lords platecover

«I slutten av oktober kommer forestillingen ingen kunne forestille seg skulle skje», heter det i en pressemelding fra initiativtakerne.

Under banneret «Brødr. Colbjørnsens Eftf.» vil et stort, lokalt rockmusikalsk ensemble, med hjelp av alle de sentrale sangene, male opp bildet av rockhistorien i en by som nok en gang tok nasjonalt ansvar - denne gang da den norske rocken sjanglet retningsløst og impotent mot overgangen fra 1970- til 80-tall.

– Halden er en by med stor musikalsk bredde og med få store stjerner. Publikum skal få seg et historisk tilbakeblikk de helt sikkert vil glede seg over, sier talsmann Håkon Ohlgren.

Banet vei

Tom Skjeklesæther

STORKJEFTA ROCK. Tom Skjeklesæther er 'fortelleren', som binder forestillingen 'Haldenrockens historie 1980-2015 Brødr. Colbjørnsens Eftf. ' sammen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Begrepet "Rockbyen Halden" oppstod på tidlig 80-tall, da spesielt Young Lords hadde stor suksess. Debutalbumet «Same shit new wrapping» (ute 1980) solgte dobbelt så mye som bestselgerne fra 70-tallet (Prudence, Ruphus, etc.) og var med på understreke at du ikke trengte å være jazzvirtous for å spille rock, sier nestor i rockemiljøet i Halden, Tom Skjeklesæther.

Han har som entusiast, manager og musikkskribent bidratt sterkt til å sette Halden på kartet, som en by der rocken har solid fotfeste.

– «Alle» har en gitar på ryggen

Håkon Ohlgren er vokalist og tekstforfatter i Onkel Tuka.

ROCKERNES JUBILEUMSGAVE. - Halden kommune fyller 350 år i år. Showet er rockmiljøets jubileumsgave til byen , sier Håkon Ohlgren.

Foto: Promo

Håkon Ohlgren, som spiller i bandet Onkel Tuka og selv har mottatt Spellemannpris, sier han gleder seg over å se at så mange spiller aktivt i Halden.

- Folk går gatelangs her med en gitar på ryggen, og det er mange som aktivt utøver musikk. Det er stor oppslutning om lokale musikeres konserter, og folk kan sin musikkhistorie, sier Ohlgren.

– Jeg tenker at alt dette skyldes at Halden faktisk er by hvor musikken betyr mye, kanskje ekstra mye, sier Skjeklesæther.

Flere generasjoner med gode rockere

– Haldenrocken omfavnet punkens mantra, DIY, Do it yourself. Dermed ble det legitimt at folk kunne være med uten å være verdensmestere. Men det viste seg at noen av de som var sentrale også hadde talent ut over det vanlige, som Henning, Kalle Storm Andersen, Morten Milde og Steinar Karlsen, sier Skjeklesæther.

Deretter nevnes de mer pop-orienterte som Ole I´Dole og Dag Finn.

– Disse igjen påvirket generasjonen som kom etter, med musikere som Geir Sundstøl, Håkon Ohlgren, Freddy Holm, Lars Ivar Borg og Omar, sier Tom Skjeklesæther.

Og på inngående pust nevner han den seneste generasjonen musikere som Monne, Håvard Dahle, og Stian Sonkran Johansen.

– Skremme opp noen gamlinger

Da det begav seg stod Haldenrocken med The Young Lords, Front Page og Ole I´Dole i spissen, og skjedde det i høylydt opposisjon til mer eller mindre politisk korrekte pønkere fra hovedstaden.

Det blir et solid knippe sanger fra denne epoken under høstens konsert, lover Ohlgren.

– Vi skal skremme opp noen av de gamle rockerne fra 80-tallet og få dem med på denne konserten. Jeg tror vi skal få se kombinasjoner av artister og musikere, og reunions vi ikke hadde trodd var mulig under høstens show, sier Håkon Ohlgren.

"Haldenrockens historie 1980-2015 Brødr. Colbjørnsens Eftf." vil finne sted i Brygga Kultursal 23. & 24. oktober og billettene er i salg fra torsdag 7. mai.