NRK Meny
Normal

Månefestivalen beklager imamhets

Månefestivalen ber om unnskyldning for å ha kalt Islamsk Råd for feige hunder. Men de angrer ikke på uttalelsene.

Raga Rockers og publikum
Foto: Rune Fredriksen / NRK

I går ble rockefestivalen politianmeldt av Islamsk Råd for uttalelsene i en pressemelding tidligere denne uken.

I forbindelse med at norsk-somaliske Kadra ble invitert til festivalen, valgte styret i Månefestivalen å kritiserer Islamsk Råd i svært kraftige ordelag.

Nå ber festivalen om unnskyldning for noen av uttalelsene.

Jimmy Olsen
Foto: Rune Fredriksen / NRK

 - Islamsk råd er modige

I pressemeldingen som ble sendt ut på mandag, ble imamene i Islamsk Råd blant annet beskrevet som "feige hunder".

Bakgrunnen for uttalelsene var at festivalstyret mente at imamene sto bak angrepet på den norsk-somaliske kvinnen Kadra Yusuf, som nylig ble overfalt for å ha kritisert Islamsk Råd.

Månefestivalen mente også at Islamsk Råd ikke hadde gjort nok for å støtte Kadra etter angrepet.

Islamsk Råd reagerte sterkt på karakteristikkene i pressemeldingen, og valgte å gå til politianmeldelse av festivalen. Samtidig understreket de at tar avstand fra all vold.

Det fikk Månefestivalen til å trekke uttalelsene.

- Islamsk råd har vist at de har ryggrad og mot nok til å forsvare de muslimske kvinnene, sier pressesjef i Månefestivalen, Jimmy Olsen til NRK Østfold.

- Bevisst strategi

Pressesjef i Månefestivalen Jimmy Olsen sier at imamhetsen var en bevisst strategi for å tvinge Islamsk Råd til å ta avstand fra vold.

Kadra Yusuf
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Månefestivalen skrev blant annet at:

" Det nytter ikke å endre deres forhistoriske holdninger med et budskap som er pakket inn i bomull og misforstått snillhet. Det eneste som hjelper er å kline til dem så blod og tenner spruter". 

Islamsk Råd reagerte sterkt på språkbruken, men Jimmy Olsen angrer ikke på pressemeldingen.

- Jeg tror at det dessverre var nødvendig å bruke altfor sterke ord for å nå gjennom til dem. Men vi beklager sterkt hvis de har følt seg truet. Dette har vært en bevisst strategi for å få frem en slik uttalelse. Når de nå tar avstand fra all vold, synes vi det er tøft gjort av dem, sier Jimmy Olsen.

Avviser kommersielt spill

Månefestivalen har fått kritikk for å ha hetset imamer som et ledd i et kommersielt spill for å få mer oppmerksomhet rundt festivalen.

Pressesjef Jimmy Olsen avviser at Månefestivalen har hatt skjulte hensikter.

- Det er bare tull. Kadra fortjener all den medieoppmerksomheten hun kan få. Men dette har jo vist seg effektivt for å komme til i mediedebatten i Norge, sier Olsen.  

Et av hovedanliggende for festivalstyret var å få Islamsk Råd til å ta avstand fra et spesielt vers i Koranen, som oppfordrer muslimske menn til å gjøre kvinner lydige ved hjelp av voldsbruk. Jimmy Olsen mener at han nå har oppnådd det han var ute etter.

- De har tatt avstand fra all bruk av vold, og islamske menn har nå ikke lenger rett til å slå kvinnene sine hjemme i sitt eget hus, mener Olsen.

Månefestivalen 2006
Foto: Rune Fredriksen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kommunalsjef tapte rettssak

    Kommunalsjef Lars Gjemmestad i Rygge tapte rettssaken om å få beholde stillingen sin i den nye storkommunen i Moss, og må betale 57 tusen kroner i saksomkostninger. Gjemmestad mente at han hadde krav på å bli stående i stillingen som kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Rygge kommune etter kommunesammenslåingen.

  • Halden planlegger utleie elbiler

    Halden kommune søker om støtter til å etablere en elbilpool.
    Kommunen ber om 3 millioner kroner fra en pott Miljødirektoratet har satt av til klimatiltak. Planen er at 35 innleide elbiler skal erstatte ansattes bruk av privatbil på jobben. Etter klokka etter kl. 16 og i helgene skal de leies ut til innbyggerne, forteller Martin vik leder for kommunikasjon og service i Halden kommune