– Roald Dahl bryter med forestillingen av hva som er passende for barn

Tirsdag er det 100 år siden forfatteren Roald Dahl ble født. Forfatteren feires i farens hjemby Sarpsborg.

Roald Dahl

Roald Dahl ble født for 100 år siden. Fødselsdagen markeres flere steder i verden, blant annet i farens hjemby Sarpsborg.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

Det er ikke tilfeldig at det er bøkene til Roald Dahl du møter først når du går inn på Sarpsborg bibliotek i år.

Faren hans, skipsmegleren Harald Dahl, var nemlig fra byen. Derfor er det naturlig at sarpingene markerer jubileumsdagen til forfatteren som ble født 13. september 1916, og som ville fylt 100 år i år.

Tine Didriksen

Barnebibliotekar Tine Didriksen ved Sarpsborg bibliotek.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Han skrev bøker både for barn og voksne, men bøkene han skrev for barn er ofte spennende å lese også for voksne. Bøkene er skrevet på en måte som gjør at de er løsrevet fra tid. De tilhører hverken 50- eller 90-tallet. sier barnebibliotekar Tine Didriksen ved Sarpsborg bibliotek.

Hun har ingen betenkeligheter med å fronte barnebøkene som ofte preges av groteske karakterer og dels sjokkerende fortellinger.

– Roald Dahl bryter stort sett med forestillingen av hva man mener er passende for barn. Men bøkene hans appellerer til både jenter og gutter, de er litt tøffe, litt humoristiske, og de står på barnets side. De tør å være tøffe mot voksne som trenger å strammes opp litt, sier hun.

Er SVK egentlig farfar?

I Sarpsborg har man markert jubileumsåret til Roald Dahl gjennom hele året. I sommer ble en skulptur av en skilpadde med en gutt stående på ryggen avduket i gågata.

Kunstner Fredrik Raddum har hentet inspirasjon fra historien «Gutten som snakket med dyrene», og det var direktøren ved Roald Dahl-museet i England, Steve Gardam, som fikk æren av å avduke den.

Og som første kino i landet fikk Sarpsborg kino vise Steven Spielbergs filmatisering av Dahls klassiske fortelling om den vennlige kjempen SVK.

– Roald Dahl er ikke fra Sarpsborg selv, men hans far og besteforeldre ble født her. Så han er i høyeste grad knyttet til byen. I biografien hans står det at hans farfar fra Sarpsborg var en stor, vennlig kjempe. Da fikk jeg assosiasjoner til SVK, Dahls farfar Olaus var en over to meter høy slakter. Vi har kanskje en liten finger med i spillet der, sier forfatter Torill Stokkan.

Roald Dahl statue i Sarpsborg

Statuen som er inspirert av Roald Dahls barnebøker ble avduket av direktøren ved Roald Dahl-museet i England, Steve Gardam, i sommer.

Foto: Sarpsborg kommune

Inspireres av Dahl

Torill Stokkan

Forfatter Torill Stokkan inspireres av Roald Dahls forfatterskap.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Stokkan er ansvarlig for «Skrivekonkurransen 2016», hvor over 500 sjuendeklassinger skal skrive en tekst basert på oppgaveteksten «Den magiske fingeren», lånt fra Dahls bok fra 1966.

Vinneren av konkurransen får en tur til England og Roald Dahl-museet i Great Missenden, en times kjøretur unna London.

Forfatteren har vært en stor inspirasjonskilde.

– I fjor samarbeidet vi med Luftforsvaret på Rygge. De brant nok av noen millioner på flyshow og det hele, Roald Dahl var jo pilot under krigen. Vi inspireres av hans liv og forfatterskap, avslutter Stokkan.

Les også:

I år hadde Roald Dahl vorte 100 år. Det feirar dei i Wales.